Universitetets mäktigaste lade skattepengar på stjärnkrogar

- in Nyheter
@Viktor Drangnell-Ek

327 000 kronor landade slutnotan på när Lunds universitets makthavare åkte på en tre dagar lång inspirationsresa till England. Möten varvades med lyxhotell, stjärnkrogar och frikostiga taxiresor. Enligt tradition ska en liknande resa arrangeras i vår.

Ovan står ett antal av de kostnader som Lunds universitet fakturerades för efter dekanresan till England 2012. Priserna är uträknade inklusive angiven moms, 25 procent.
Ovan står ett antal av de kostnader som Lunds universitet fakturerades för efter
dekanresan till England 2012. Priserna är uträknade inklusive angiven moms, 25 procent.

En svart bil med Taxi Skånes logga lämnar Paradisgatan 2 i Lund. Klockan är 12:02 tisdag den 25 september 2012. I bilen sitter Lunds universitets övermarskalk, prorektor, två dekaner och Lunds universitets studentkårers, Lus, presidialer. Klockan 15:50 landar de på Heathrow i London.
De är inte de enda som tar en taxi till Kastrup den dagen. Inom samma dygn ska ytterligare 13 personer att ta sig till den danska flygplatsen – de flesta i taxibilar, somliga med tåg – för att ansluta till den resa som kallas för dekanresan.

Resa för de mäktigaste
Det är Lunds universitets mest inflytelserika personer som åker. Totalt 19 stycken: rektorns ledningsråd, dekaner och Lus. Syftet är att studera hur Oxford, Cambridge och University of London arbetar med utbildning, forskning och innovation. De flesta stannar i tre nätter, några i fyra, och har tre arbetsdagar. När de den 28 och 29 september landar i Köpenhamn igen har de spenderat drygt 327 000 kronor. Resan finansierades uteslutande av statliga medel, skattebetalarnas pengar.
– Dekanresorna anses vara exceptionella tillställningar då de företas var tredje år, en för varje ny dekanperiod. Syftet med resan till England var kompetensutveckling för dekanerna och ledningsgruppen, säger Lunds universitets övermarskalk Carin Brenner som ansvarat för schemat och bokningarna.

Trots att övermarskalk Carin Bränner gav förslag på passande tågtider valde de flesta att ta taxi istället.
Trots att övermarskalk Carin Bränner gav förslag på passande tågtider valde de flesta att ta taxi istället.

Middagar på lyxrestauranger
Hon säger att resan delvis handlade om att dra gemensamma lärdomar, delvis om att få möjligheten att träffa sina engelska motsvarigheter. Men Carin Brenner säger också att det inte finns några särskilda bestämmelser om att resorna måste ske. De är snarare en tradition som varje ny rektor och nya dekaner beslutar om. Väl i England präglar möten, konferenser och guidningar de flesta av arbetsdagarnas timmar. Men nytta kommer varvas med nöje. I ett avskilt rum på den världsberömde kocken Gordon Ramsays restaurang intas en trerätters meny tillsammans med två glas vin. Dagen efter dricks välkomstdrink, följt av en ny trerätters middag och två glas vin på den privathyrda båten Serafina II. Under båtturen bjuds deltagarna på en guidad tur längs med Themsen. Dag tre fortsätter sedan med middag på kändiskocken Jamie Olivers restaurang, Jamies italian. Vinpaket, charkuterier, ostar och grillade grönsaker. Tjurstek med prosciutto och sidorder. Amaretto- och hallonpaj med vaniljglass till efterätt. Innan kvällen är slut har de slagit sig ner i den berömda teatersalongen Cambridge corn exchange för att se konserten Handel’s royal music.

Tycker kostnaden är rimlig
Enligt Carin Brenner har resan skräddarsytts efter de önskemål som rektors ledningsgrupp och dekanerna gett uttryck för. Hon säger att det inte är hennes sak att göra ekonomiska prioriteringar och att frågan om hur mycket en sådan här resa får kosta måste ställas till rektor Per Eriksson, som beställt den.
– Men jag tycker det är en rimlig kostnad för 19 personer på tre dagar när man slår ut den här resan på tre år, säger hon.
Per Eriksson kan inte heller se att pengar slösats på ett ansvarslöst sätt, men förtydligar att han först måste se över materialet för att skapa sig en helhetsuppfattning.
– Jag lade mig själv inte i planeringen av resan, vad jag i dag minns. Jag utgår från att allt sköttes med gott omdöme till det att motsatsen är bevisad, säger Per Eriksson och tillägger att han vet att han inte sett några extravaganser i den här sortens resor.
Per Eriksson säger att det ibland händer att tjänstemännen kommer och frågar honom om hans synpunkter, men att det inte skedde i detta fallet.
– I ledningen diskuterade vi vilka vi vill träffa, men arrangemanget hölls sedan ihop av Carin Brenner och lite folk omkring henne, säger han.

Rektor Per Eriksson. Foto: Arkiv/Daniel Polberger
Rektor Per Eriksson. Foto: Arkiv/Daniel Polberger

Taxiresor till Kastrup
Han anser inte heller att det är märkvärdigt att många valde att åka taxi till och från Kastrup. Detta trots att Carin Brenner innan resan uppmanat och gett förslag på passande tågresor för samtliga resenärer. Själv tog Per Eriksson en egen taxi till Kastrup för 1 074 kronor.
– Det kan vara klumpigt att behöva ta sig till centralen med sina väskor kollektivt, säger han, och tillägger att den osäkerhet som finns med kollektiva förbindelser gör taxiresor välmotiverade.
Per Eriksson säger att han aldrig fått några synpunkter på sina taxiresor.
– Det är första gången jag någonsin fått frågan om varför jag skulle ha åkt taxi, säger han.
Efter dekanresan 2012 gjordes aldrig någon utvärdering. Av de fakturaspecifikationer och reseräkningar som tillhandhållits har bara en del varit detaljerade. Detta trots att de 327 000 kronorna uteslutande var finansierade av skattemedel. Vad deltagarna har fått ut av resan är mervärde. Att kunna komma med konkreta sammanfattningar av vilka lärdomar deltagarna har gjort anser Per Eriksson är svårt.
– Jag tycker det är naivt att fråga om konkreta resultat. Utvärderingen består i själva upplevelsen och de lärdomar som drogs, säger Per Eriksson.
Carin Brenner säger att hon och ledningensgruppen pratade om vad som var bra och mindre bra med resan. Men hon uppger också att hon inte kan säga vilka konkreta resultat som kom ut av den, eftersom hon inte ansvarar vare sig för rektors ledningsgrupp eller ledningsråd.
– Men ingen av dekanerna har i efterhand sagt att resan var bortkastad tid, säger hon.

Traditionsenlig resa
Även Lus dåvarande ordförande, Tora Törnquist, var nöjd med resan. Hon har inte heller sett till någon formell utvärdering, men framhåller att resan diskuterades och användes som exempel vid senare sammanträden.
– Det främsta syftet med resan var att svetsa samman ledningsgruppen och skapa sammanhållning. Men självklart också för att utbyta erfarenheter och träffa våra motsvarigheter.
Dekanresorna sker i enlighet med traditionen var tredje år. Detta skulle betyda att det är dags igen till våren. Vilka som i så fall får följa med, vad den kommer kosta och vilket syfte den ska ha är ännu oklart.
– Det finns inga lagar eller förordningar som säger att vi måste åka. Den nya rektorn och dekanerna får besluta om de vill fortsätta med dekanresorna, säger Carin Brenner.

Dekanresan

  • Är en resa som traditionellt görs vart tredje år.
  • Med på resan följer rektor, prorektor, vice rektorerna, Lus samt universitetets dekaner, ledarna för respektive fakultet.
  • Cirka 327 000 kronor av statliga medel spenderades på resan 2012.
  • Ingen utvärdering har hittills gjorts och inga resultat har hittills redovisats.

Se några av reseräkningarna, taxikvittona och eventkostnaderna här.