Parentesen avspärrat fyra dagar under Valborg

- in Nyheter, Studentliv

Fyra dagars avspärrning istället för en. Det är AF Bostäders besked inför valborgsfirandet på Parentesen mellan den 28 april och 1 maj. Hyresgästerna kommer att mötas av staket, vakter och måste bära armband för att beträda området. Ett beslut som fattats utan diskussion med hyresgästerna.

AF Bostäders VD, Henrik Krantz, förstår att många hyresgäster tycker att beslutet är tråkigt men att det är en nödvändighet ur säkerhetssynpunkt.
Det har förekommit många incidenter på Parentesen. Förra året var det väldigt mycket skadegörelse och vandalisering. Vi har haft en dialog med räddningstjänsten och polisen och efter förra året krävde de att det sker en förändring, säger Henrik Krantz.

Han menar att AF Bostäder har haft en dialog med boende på Parentesen tidigare år men att man är besviken då man inte fått det gensvar man hoppats på.
Vi har haft avspärrningar innan men haft en viss frihet för de boende och deras vänner och bekanta. Men många har tagit reglerna i egna händer så därför känner vi att det inte finns någon annan lösning än att spärra av området.

Johan Säfström, boende och korridorkontakt på Parentesen berättar för Lundagård att beslutet om att förlänga avspärrningstiden kom väldigt oväntat.
Vi har inte fått reda på någonting. Tidigare år har vi haft en dialog med AF Bostäder som fungerat bra men nu känner jag mig besviken. Flera fester och födelsedagsfirande har ställts in. Stämningen slås ner när man inte får ta hit sina vänner.  

Däremot har han förståelse för att AF Bostäder tidigare har spärrat av området, med hänsyn till att det ofta blivit väldigt stökigt men att hyresvärden nu spärrar av i fyra dagar är han kritisk till. Johan Säfström menar att AF Bostäder skulle berättat om åtgärderna man tänkt vidta tidigare istället för att vänta tills nu.

Ytterligare en boende och korridorkontakt på Parentesen, Lovisa Bengtsson, berättar för Lundagård att AF Bostäder inte haft någon kommunikation med hyresgästerna innan beslutet fattades och att många känner sig upprörda över beskedet.
Man har talat ovanför våra huvuden. Inte en enda som jag har talat med tycker att detta är bra, säger Lovisa Bengtsson.  

Henrik Krantz bekräftar att AF Bostäder har tagit beslutet utan hyresgästernas delaktighet.
Vi har tagit detta beslutet utan dialog med de boende. Informationen till alla går ut i dag efter att vi informerat våra korridorkontakter. Återigen måste jag säga att tidigare dialoger tyvärr inte har fungerat och i slutändan är det vi som har ansvaret.

Att hyresgästerna inte fått yttra sig gällande förändringen menar Nan Kinnander, enhetschef juridik vid Hyresgästföreningen, är beklagligt och poängterar även att en hyresgäst ska kunna ta med sig gäster utan att hyresvärden lägger sig i.
Hyresvärden har enskilda hyreskontrakt med varje hyresgäst så om man vill ändra ett avtal, så ska AF Bostäder egentligen begära en villkorsändring hos hyresnämnden. I detta fall verkar studenterna och AF Bostäder kommit överens om särskilda villkor under Valborg. Det är dock svårt att uttala sig närmare om deras överenskommelse eftersom vi inte känner till det i detalj.

Hur AF Bostäder kommer att agera nästa år kan Henrik Krantz inte svara på. Klart är i alla fall att insatserna som görs inte är gratis.
Det kostar väldigt mycket pengar. Hur mycket vet jag inte exakt men om man väger det mot skadegörelsen och att någon faktiskt kan bli allvarligt skadad så är det självklart värt det.