En dag med LTH:s kårpamp

- in Reportage
@Lundagård

TLTH är Lunds största studentkår. Bakom förkortningen finns åtta heltidsanställda och ett hektiskt schema.

Häng med bakom kulisserna när Lundagård följde med Niklas Trappe, ordförande för Teknologkåren vid Lunds tekniska högskola, under en dag.

– Nej, obligatoriet är jag inte orolig över. Enligt vår enkätundersökning i höstas deltog 80 procent av de nya studenterna i nollningen och 60 procent ville fortsätta vara med i kåren även vid ett avskaffande, säger Niklas Trappe framåt lunch denna februaritisdag.

Han är Teknologkårens ordförande och lägger tio timmar per dag på arbetet för TLTH. Uppenbarligen fasar han inte för kårens framtid när kårobligatoriet med största sannolikhet försvinner.

Många samtal till pedellen

Klockan kvart över nio var entréhallen och Café Cornelis i Kårhuset fulla av studenter som pratade, drack kaffe eller bara hängde kring de runda höga borden. Fem minuter senare var det tomt. Anslagstavlan hängde ensam kvar med affischer om starta eget-hjälp och lediga jobb.

När jag och fotograf-Louise kommer in i kårens kök där frukostmöte pågår ökar vi den kvinnliga närvaron med hundra procent. De åtta heltidsarvoderade studenterna och en kanslist har precis börjat gå igenom veckans begivenheter.

Plötsligt skär en hysterisk ringsignal genom den kaffedoftande luften. Det är pedellen Jens Olssons mobil som ringer, denna och tre gånger till under mötet. Han tar ett av samtalen men trycker bort de andra.

– Det ringer mest till honom. Eftersom pedellen har hand om driften av huset är det alltid olika föreläsare som vill ha hjälp med grejer, upplyser Niklas senare.

imgp6231.jpg

Initiativ till Lacrosselag

Mötets dåliga nyhet kommer från vice ordförande David Grimfors när han meddelar att kick-offen för kårens Jämställdhetsutskott tyvärr blivit inställd eftersom för få personer anmält sig. En titt på hemsidan visar att bara fyra personer var intresserade.

Några minuter över tio fyller Niklas upp sin kaffekopp igen. Svart. Sedan tar han till orda och berättar om sitt eget schema för dagen och veckan. Det inkluderar bland annat att skriva klart en heltidarrapport till fullmäktige, besöka Datatekniksektionens styrelsemöte och träffa Nollegeneralen.

Tjugo över tio avslutas mötet och Niklas går och börjar besvara mejl. På sin andra dataskärm skriver han samtidigt klart sin heltidarrapport för senaste månaden. Någon timme senare kommer arbetsmarknadsansvarige Christian Johansson intågande med nyköpt fiskmat. Hans skrivbord står närmast akvariet och det faller därför på honom att mata fiskarna, varav tre har egna kårleg. Niklas upplyser Christian om att Lacrosselaget på Väg och Vatten nu har fått sin utrustning. Det har hittills saknats trots att laget har funnits i nästan ett år och precis har varit med i en turnering i Göteborg.

– Det är kul med sådana är initiativ från studenterna även om det inte finns så många föreningar just nu, säger ordföranden.

imgp6289.jpg

Planering inför Sångarstriden

Niklas började som aktiv i Krischansta nation där han fortfarande bor. När han blev nominerad till ordförande i kåren var han inte övertygad om att studentpolitiska frågor var något för honom. Det var först efter att ha följt med på ett fullmäktigemöte med Sveriges förenade studentkårer, SFS, som han insåg att det trots allt var ganska intressanta saker som avhandlades.

– Innan hade jag till exempel sett den här kampanjen för höjt studiemedel men inte tänkt på var den kom ifrån, säger han.

Dessutom inkluderar kårens verksamhet inte bara bevakning av studenternas villkor.

– Den 2 april invaderar vi AF-borgen, säger Niklas. Han syftar på Sångarstriden, där LTH:arna sektionsvis tävlar mot varandra i just sång.

Gratis kaffe under tentaperioden

– Niklas! 38 ex moms, hörs ett rop från andra sidan glasfönstret strax innan tolv. Generalsekreteraren och ekonomiansvarige Fredrik Ejserholm reser sig sedan från sin plats och går runt hörnet till Niklas skrivbord för att fortsätta diskutera offerten till den nya telefonväxeln i mer normal samtalston.

– Det blir ganska mycket men det vore ju smidigt. Så länge det är ink allt, resonerar Niklas.

Det kanske är typiskt för teknologer att prata i förkortningar.

Sedan börjar de två diskutera hur man bäst ska förse kårens medlemmar med gratis kaffe. TLTH:s ekonomi ser bra ut och det har föreslagits att man skulle kunna spendera en del av överskottet på kaffe till de hårt pluggande studenterna under tentaveckan.

– Vi får inte annonsera om det bara, säger Niklas.

– Nej, då kommer alla och tar fyra koppar var, säger Fredrik.

På besök hos sektionen för datateknik

En av anledningarna till kårens goda ekonomi är enligt ordföranden att det var fler företag på arbetsmarknadsdagarna än vad som budgeterats för. Nu diskuteras en förnyelse av arbetsmarknadsdagarna, kanske ska man testa att ställa företagen branschvis på mässan.

Klockan tolv traskar ordföranden neråt D-huset för att titta in på ett möte med Datatekniksektionens styrelse djupt nere i husets labyrintlika källare. Niklas förses med en Cola och informerar om att kåren behöver en balmästare och en valberedningsordförande. Samt en hemsidesansvarig till arbetsmarknadsmässan ARKAD. I alla fall till den sista posten borde ju Datatekniksektionen vara rätt plats att leta.

Efter att under eftermiddagen ha besvarat ännu fler mejl och uppdaterat funktionärslistor ska ordföranden träffa Nollegeneralen och börja planera höstens nollning. Den ska välkomna nya studenter in på LTH. Och kanske på sikt dra in nya aktiva i kåren.

Text: Isabelle Beckman
Foto: Louise Larsson