Den studiesociala kommitténs ordförande Roger Tiefensee (c) är skeptisk till ekonomiska morötter till studenter. Att satsa på studenthälsovård och studievägledning är viktigare för att öka genomströmningen. Det berättade han när han besökte Lund på fredagen.
Enligt direktiven till den studiesociala utredningen ska man undersöka frågor som situationen för studenter med barn och hur studiemedlet och fribeloppet kan förändras för att bedriva effektiva studier.
”Studenthälsovård viktigare”
I direktiven står även att man ska ta fram förslag på hur studiemedlet kan användas som verktyg för att öka genomströmningen i högskoleutbildningen. Något som Kommitténs ordförande Roger Tiefensee nu verkar se som en mindre viktig fråga.
– Vi ska titta på hur studiemedlet kan anpassas för att höja genomströmningen men vi ser att det är viktigare med en fungerande studievägledning och studenthälsovård än exempelvis ett peng-per-poäng-system eller en examensbonus, säger han.
Anledningen är att man kan se en stor skillnad på genomströmningen för programstudenter och studenter som läser fristående kurser. Eftersom programstudenterna generellt har bättre stöd från exempelvis studievägledning pekar det mot att det är där de viktigaste insatserna kan göras.
– Vi vore dumma om vi inte tog lärdom av det, säger Roger Tienfesee.
”Examensbonus kan bli stor utgift”
Roger Tiefensee menar även att det är viktigare med en generell höjning av studiemedlet snarare än att införa ekonomiska morötter för att öka genomströmningen.
– Studiemedlet ska vara möjliggörande. Studenter ska inte behöva arbeta vid sidan av för att klara ekonomin, säger han.
Roger Tienfesee ser också problem med att införa en examensbonus, något som utbildningsminister Lars Leijonborg senast förra året föreslagit som åtgärd för att få studenterna att snabbare ta examen.
– Inför man en examensbonus så kommer många plocka ut en examen som de haft liggande. Det skulle bara innebära en stor utgift utan att något egentligen har skett, säger han.