AFB vill bygga tillfälliga studentlägenheter

- in Bostad, Nyheter
@Lundagård

I april kunde universitetsledningen klappa takt till rekordmånga sökanden. Men fler studenter innebär också nya bostadsproblem. Modulhus diskuteras som en tillfällig lösning, men problemen med tillfälliga boenden är många. När Kungliga tekniska högskolan, KTH, löste krisen med modulhus slutade det med en högljudd protest.


Om förhandlingarna mellan AF Bostäder och husets ägare avslutas inom den närmaste tiden finns det chans att 50-100 stycken studentettor är inflyttningsklara redan i september.

– Det beror på om vi finner en bra tomt. Kommunen är engagerad och arbetar med att undersöka var vi kan placera modulerna under en tioårsperiod. Vi måste också räkna på kostnaderna för att kunna erbjuda en rimlig hyra, säger Rolf Svensson, vd på AF Bostäder.

Bostadskrisen förvärras

Den redan hårt ansträngda bostadsbristen för studenter oroar universitetsledningen eftersom antalet studenter ökar till hösten.

– Bostadssituationen är redan allvarlig men kommer att bli ett ännu större problem. En gissning skulle vara att det kan handla om ett hundratal fler studenter i höst, säger Marianne Granfelt, förvaltningschef vid Lunds universitet.

Under 2002 ökade antalet internationella mastersstudenter kraftigt vid KTH i Stockholm. Bostadskrisen var stor och modulhus började diskuteras som en lösning. Kort därefter hyrde 68 studenter rum i baracker på ett industriområde i Stockholm.

– Vi hade ett akut behov och klarade inte att hantera alla studenter med våra ordinarie bostäder. Vi skrev därför ett fyraårskontrakt för modulhus, säger Bengt Sedvall, fastighetscontroller på KTH.

Protester mot modulhus

Det var många boende på liten gemensam yta och en dålig stämning spred sig bland de boende. I januari 2008 fick dem nog och protesterade i lokala medier. KTH bestämde sig för att säga upp avtalet med uthyraren våren 2008.

– Det har inte varit enkelt att samarbeta med uthyraren trots att de funnits i trakterna. Det lär inte bli bättre med ett längre avstånd. Därför skulle inte rekommendera Lunds universitet att ingå avtal med denna uthyrare. Det har varit mycket tjafs, säger Bengt Sedvall.

Lunds universitets servicechef, Dan Sjöholm, har haft kontakt med Bengt Sedvall och besökte Stockholm sommaren 2008. Syftet var att avgöra om det skulle kunna fungera som lämpligt boende för Lunds internationella mastersstudenter.

– Boendet kändes fint och fräscht. Möjligtvis var det lite trångt. Orsaken till att vi drog oss ur var att mäklaren som skulle förmedla huset kändes oseriös, säger Dan Sjöholm.

Modulhus för Lundastudenter

Med anledning av bostadskrisen har universitetsledningen uppmuntrat AF Bostäder och andra aktörer att agera för fler bostäder. Modulhus fördes fram som ett alternativ. Huruvida den pågående förhandlingen sker med den problemtyngda uthyraren är oklart.

– Vi har massor av intressenter. Om det är någon i Lund kan jag inte uttala mig eftersom jag inte vet vart spekulanterna tänker placera husen, säger en anställd hos uthyraren.

Rolf Svensson vill inte heller uttala sig om det är samma uthyrare som AF Bostäder bedriver förhandlingar med.

– Eftersom förhandlingar pågår vill inte uttala mig om vilket företag vi diskuterar med. Jag känner inte till denna uthyrare, men inom fastighetsbranschen finns det många företag som har flera förgreningar i andra bolagsnamn.

För att täcka behovet för de tusentals studenter som står utan bostad när terminen startar krävs fler alternativ.

– Det behövs fler bostäder men till hösten är modulhuset den enda lösningen. Om allt flyter på bra kan vi även erbjuda ett boende för ett 70-tal studenter på parkeringen vid sidan av Magasinet redan nästa år, avslutar Rolf Svensson.

Text: John Sahlin