Regeringens rådgivare vill införa studieavgifter

- in Nyheter
@Lundagård

Studieavgifter. En väg till stärkt kunskapsbas och ökad konkurrenskraft för Sveriges studenter, anser Globaliseringsrådets kansli. Men förslaget från kansliet har redan fått skarp kritik av Sveriges förenade studentkårer.


Om en vecka presenterar Globaliseringsrådet sin slutliga rapport efter snart två års arbete. Rapporten som i dagarna lämnats av rådets kansli föreslår bland annat en införsel av studieavgifter. Detta har fått Sveriges förenade studentkårer, SFS att reagera.

– Diskussionen kring införandet av studieavgifter har nu börjat komma från flera håll. Bara för några veckor sedan försäkrade Lars Leijonborg, som är ordförande i rådet, att det inte förekom någon diskussion om detta i de politiska partierna, säger Moa Neuman, ordförande för SFS.

– Men nu kommer rapporten och frågan har även luftats i talarstolen i Riksdagen. Detta är en internationell utveckling som vi bland annat känner igen från Irland, där avgift införts även fast det funnits ett löfte om avgiftsfrihet. Denna frihet borde försvaras, fortsätter Moa Neuman.

Studielån ska täcka avgiften

Globaliseringsrådets kansli föreslår även att studenten ska kunna utöka sitt studielån för att täcka den extra utgift som studieavgiften innebär. Detta utökade lån ska sedan kunna dras av i inkomstdeklarationen när studenten fått arbete.

– Vår vilja att införa studieavgifter bygger på att staten i framtiden kommer ha svårare att finansiera sina välfärdsåtgärder, och då kan en förändring som denna lätta upp detta problem, säger Camilo von Greiff, utredare på Globaliseringsrådet.

Det är även tänkt att studieavgiften ska fungera som en kvalitetsmärkning. Där ska man bland annat kunna avläsa faktorer som hur stor möjlighet en utbildningsexamen ger på arbetsmarknaden.

– Avgiften ska fungera som ett signalvärde, som ger en vink för studenten om utbildningens kvalitet, ungefär som betygen fungerar i dag, säger Camilo von Greiff.

Social snedrekrytering

Införandet av en studieavgift kritiseras även av Moa Neuman på SFS för att öka de sociala klyftorna i samhället, där plånboken kommer spela roll för hur många som studerar. Detta tillbakavisas dock av Camilo von Greiff, som menar att problemet med den sociala snedvridningen inte uppkommer på högskolenivå utan tidigare.

– Vi hävdar att en avgift inte kommer att skapa en social snedvridning. De utgifter som försvinner när studenten betalar avgiften för utbildningen själv ska enligt vår ambition investeras i satsningar på de lägre utbildningarna. Det är där som vi har sett att de sociala klyftorna skapas, säger Camilo von Greiff.

Moa Neuman ser dock att förslaget kan skapa problem efter utbildningen.

– Tänk om du inte får jobb. Då sitter du där med dubbel skuld från din utbildning, både från det vanliga lånet och studieavgiften. Det känns också som ett otroligt administrativt runtflyttande av pengar. Att först låna pengar som sedan ska kunna dras av vid en eventuell anställning, det kommer bli en ordentlig karusell, säger Moa Neuman.

En möjlighet för immigranter

I ett globalt perspektiv har rådet även tänkt sig att avdragsmöjligheten kommer att locka arbetskraft från utlandet. Detta då möjligheten till avdrag ska gälla alla som arbetar i Sverige. För en person med dyra studielån från sin utbildning utomlands kommer denna avdragsmöjlighet förhoppningsvis att locka till att jobba i Sverige, menar Globaliseringsrådets kansli.

Jacob Hederos