Nu blir humanisterna också nollade

- in Novisch
@Ida Ölmedal

I går började terminen vid universitetet på riktigt. I år blir det blir en rivstart för humaniora- och teologistudenterna. Deras kår anordnar nämligen novischverksamhet för första gången.

Medan teknologer, ekonomer och läkarstudenter har lekt sjörövare och klätt ut sig har novischerna inom humaniora och teologi ofta fått en långsam, och kanske lite ensam, start på studentlivet.

Det vill nybildade Humanistiska och teologiska studentkåren, HTS, ändra på.

Med kakor och äppelcider lockar de nya studenter till uppstarten på sin novischvecka på måndagskvällen. Där väntar omkring 30 faddrar för att möta de nykomna. De intresserade novischerna är fler än förväntat och får trängas utmed väggarna.

20100830-Humanistnollning-2”Det blir nog lite mindre än LTH”

21-åriga Hanna Stenfelt lämnade sitt välbekanta Örebro samma morgon och har fortfarande andan i halsen när hon nappar åt sig ett glas på väg in. Under novischveckan hoppas hon på att lära känna lite folk i sin nya hemstad.

– Det blir spännande. Sen är det också bra att vara med i kåren. Man vill ju vara med i ett fack, liksom, säger hon.

– Jag har hört lite om nollning från min kompis som pluggar på LTH. Men hon har varit igång i två veckor. Det här är ju en nyare kår, så jag kan tänka mig att det blir lite mindre.

Vill bygga vidare

Under veckan väntar bland annat grillning, en sektionsbatalj i form av skattjakt och en särskild kväll vigd åt kårens projekt Athena.

– Det är viktigt att de nya studenterna känner sig välkomna. Det är också bra att lära känna sina kursare för att ha någon att plugga med, säger Gustav Palmgren, som är den ene av kårens två novischamiraler.

När han själv började läsa på teologen för tre terminer sedan saknade han sociala aktiviteter.

– Man vill ha ett socialt forum. Det är svårt att forma det spontant i gruppen.

– Under vår novischvecka kommer man dessutom att kunna träffa studenter från andra kurser också, tillägger kollegan Daniel Strömholm.

Även om uppslutningen inte är lika stor som på exempelvis teknologkårens nollning, är båda nöjda såhär långt.

– Om man tänker på hur det har varit inom humaniora förut är det ett stort uppsving. Vi hoppas på att få bygga vidare på det här nästa år, säger Gustav Palmgren.