Inga partier i universitetets lokaler

- in Nyheter

De politiska partierna får inte vara i universitetets lokaler. Det har universitetsledningen bestämt.

– Det är vår och studenternas arbetsplats. Vi kan inte ha vilka organisationer som helst här, säger Annette Stambolovski, byggnadschef på LU Byggnad.

Det var efter att förfrågningar inkommit från de politiska partierna om att bedriva opinionsarbete i universitetets lokaler som universitetsledningen tog ställning.

– Vi ville undvika att fakulteter fattar olika beslut. Det behövdes en generell hantering av frågan, säger Annette Stambolovski.

Förra veckan beslutade Uppsala universitet att ge två veckors tillstånd till partier att vara i deras lokaler inför valet. Motiveringen är att studenterna ska få ta del av samhällsdebatten.

– Det är bra med en samhällsdebatt, säger rektor Per Eriksson. Men Uppsala universitet har gjort en begränsning till enbart riksdagspartierna. Vi anser att det inte går att göra så, för då utesluter man andra partier som är med i valet. Antingen får alla partier vara i våra lokaler eller inga alls. Och vi har sagt nej till politiska aktiviteter som inte arrangeras av studenterna själva. Det har vi beslutat tillsammans med Lunds universitets studentkårer.

Samarbete möjlig lösning

De politiska studentföreningarna omfattas dock inte av beslutet. Enligt högskoleföreningen har en studentförening rätt att göra sin åsikt hörd och sprida information,

– Är en studentförening politiskt aktiv går det bra för dem att hålla till i våra lokaler. Men andra politiska organisationer får inte ha bokbord i entrén eller ha möten i undervisningssalar, säger Annette Stambolovski.

En lösning för de politiska partierna som vill föra sin talan på universitetet är att de kan samarbeta med studentföreningar.

– Det kan vi inte neka till, säger rektor Per Eriksson.

Kan få tillstånd nära universitet

Nu inför valet diskuteras ett eventuellt tillstånd för politiska organisationer att vara på områden som är i direkt anslutning till universitetets byggnader. På områden som räknas som offentliga platser får alla partier sprida sin information. Men det är inte alla ytor i anslutning till universitetets byggnader som är offentliga platser.

– Vi kommer snart med ett beslut där vi säger om de politiska partierna får vara på vår mark eller inte, säger rektor Per Eriksson.