”Vi blir mer allmänbildade i munnen”

- in Kultur & Nöje

– Good evening, winelovers!

En klassisk fras fick inleda torsdagens Studentafton. Bengt Frithiofsson har gjort sig ett namn som vinkännare, men är också i allra högsta grad en underhållare.

– Jag har varit soldat i Bacchus armé i snart 40 år, sa han och skratten lät inte vänta på sig.

Med utsträckta armar steg han upp på scenen för att ta emot hyllningarna från ett fullsatt Studentafton. I handen höll han ett glas rödvin och rösten var sådär karakteristiskt rosslig som vi lärt känna den från bland annat TV4:s Nyhetsmorgon.

”Nybörjare, men nyfikna”

– Jag var först med att skriva om vin, på tidigt 70-tal, säger Bengt Frithiofsson.

Men trots sina 71 år fyllda kom torsdagskvällen inte att handla om minnen från hans långa karriär som journalist.

I stället försökte han entusiastiskt ge en bild av vinmarknaden och vinlandet Sverige.

– I Sverige är vi nybörjare, men nyfikna. Internationellt är vi den största konsumenten av boxvin, sett till befolkningens storlek.

Han hyllade också den kamp mot alkoholmonopolet som han själv varit med och fört. Att gårdsförsäljning av alkohol är på väg att legaliseras, samt folks krav på ekologiskt och närproducerat, kommer att öka den svenska vinproduktionen.

– Vi blir allt mer allmänbildade i munnen.

Kina nästa storhet

Klassiska vindistrikt som Champagne och Bordeaux till trots. Bengt Frithiofsson spår att Kina blir framtidens storsäljare av vin.

– De gamla vinländerna i Europa tänker inte på marknaden. De gör sitt vin som de har gjort i flera hundra år, säger han och fortsätter:

– Den kinesiska vinproduktionen ökar med 25 procent om året. Stora vinkonglomerat från Frankrike kommer till Kina och lär dem göra vin.

Drack vin som sjuåring

På bordet bredvid honom står en öppnad flaska och rödvinsdoften hinner sprida sig i alla fall till första raden. Den röda tråden i hans monolog är inte alltid så lätt att följa. Men Bengt Frithiofsson vet hur man ska underhålla. Skämtsamt berättar han att han började som vinprovare redan vid sju års ålder. I köket hemma i Landskrona drack han i smyg de slattar starkvin som blev över efter en söndagsmiddag.

Lika skämtsam är han när han avslöjar vad som kommer hända med hans vinkällare när han dör.

– Jag ska gå jämnt ut med min vinkällare. När jag ligger där och de har blåst ut ljusen och de kilar ner i vinkällaren. Då kommer de att upptäcka att jag har druckit upp allt.