Jesperspexarna på upploppet mot El Dorado

- in Kultur & Nöje, Spex
@Annika Skogar

Februari är här och därmed även Jesperspexarnas årliga uppsättning. I år bjuds publiken på ett nyskrivet spex som utspelar sig i 1500-talets Sydamerika.

– El Dorado kommer bli något alldeles extra, utlovar Martin Moricz, spexets regissör.

Några timmar innan det är dags för genrep råder det en förväntansfull stämning inne i AF-borgens Stora sal. En jättepyramid fixas klar uppe på scenen. Prydligt placerade noter står redo åt orkestern. Spexare trillar in under glada tillrop.

Producent med ansvar för det mesta

Sofie Fredholm, 25, är El Dorados producent. Det är bråda dagar i hennes liv just nu.

– Det känns som om jag bor i Borgen, säger hon och skrattar.

En ensemble på 130 personer, engagerade i allt från smink till orkester och matlagning, gör El Dorado till ett jätteprojekt.

– Som producent har jag ansvar för allt som inte har med själva föreställningen i sig att göra. Jag samordnar och ska se till så att allt klaffar.

Regissör i morgonrock

Martin Moricz är mannen med huvudansvar för det som sker på scenen. Han är klädd i morgonrock vilken indikerar att även han är hemmastadd i Borgen.

– Jo, jag spenderar i stort sett alla vakna timmar här, konstaterar han.

Inte nog med att han är regissör, Martin har även en av rollerna och han har också varit med och skrivit manus.

– Spexet handlar om de två erövrarna Hernán Cortez och Francisco Pizarros tävlan om att hitta El Dorado, den legendariska staden av guld, berättar Martin.

Outforskat spexområde

Till skillnad från de flesta andra spex så bygger den inte på någon gammal historia eller person, vilket enligt regissören varit på både gott och ont.

– Spexlund är stort och det kan vara svårt att vara originell. Sydamerika är dock något nytt och vi har haft väldigt fria tyglar eftersom vi inte behövt förhålla oss till något redan skrivet, säger Martin Moricz.

Nervösa skådespelare

I det lilla sminkrummet bakom scenen börjar skådespelare droppa in. Stämningen är på topp. Charlotta Rubin, 22, håller just på att förvandlas till en gammal kvinna.

– Jag är ovanligt nervös men det kommer bli en riktigt bra föreställningar. Det är mycket dans vilket är effektfullt.

Även hon börjar se Stora salen som ett andra hem, kvällen innan repeterade de till klockan två på natten.

Pyramiden fixas vidare och snart är det dags även för Martin Moricz att bege sig ner till sminket.

Sofie Fredholm håller ställningarna ute i Stora Salen. I kväll ska allt klaffa. Vilken tid de kommer därifrån vet ingen. Att klockan kommer hinna passera både sent och väldigt sent är alldeles säkert. Men vad gör väl det när man har så roligt.

På fredagseftermiddagen publicerar vi en recension av El Dorado här på Lundagard.se