Nu räcker det inte att bara källsortera. Den riktigt miljömedvetna förväntas också skaffa sig ett miljövänligt sexliv. Tisdagskvällens paneldiskussion i AF-borgen gav tips på hur man blir mer klimatsmart i sängkammaren.
– Den är gjord helt av återvunnen plast och behöver inga batterier.
Ur sin väska plockar erotikpedagogen Ylva Franzén fram en beige dildo.
– Vevar man i fyra minuter får man en tjugo minuter stark vibration, säger hon samtidigt som hon demonstrerar vevtekniken för publiken.
Ylva Franzén, en av fyra paneldeltagare i tisdagskvällens diskussion, driver själv en butik som säljer sexleksaker.
Hon berättar att dagens sexleksaker allt mer produceras av miljövänliga material och drivs med alternativa energikällor, som solceller.
– Det finns en ökad efterfrågan på miljövänliga sexleksaker, säger hon.
P-piller skadligt för naturen
Tisdagens paneldiskussion arrangeras av Projekt sex och Hållbart universitet, och är avslutningen på en veckolång kampanj för att uppmärksamma hur man skaffar sig ett mer hållbart och miljövänligt sexliv.
Lina Nikoleris, doktorand i miljövetenskap, berättar hur starka hormonpreparat som p-piller kan ge stora skador på det marina livet när det läcker ut i våra vattendrag.
Men att avstå preventivmedel kan ge andra konsekvenser för miljön, menar Harriet Barker, barnmorska från Australien och masterstudent i hållbarhetsvetenskap.
– Påverkan av en person till på planeten är större än alla kondomer och p-piller.
Få känner till fairtrade-kondomer
På Hälsningsgillet i höstas såg Annika Hagberg, styrelseledamot för Hållbart universitet, att Projekt sex inte hade några fairtrade-kondomer att dela ut till studenterna. Då kom idén om att arrangera en kampanjvecka för att uppmärksamma miljövänligt sex.
– Det är lätt att man applicerar det här med hållbarhet på vissa saker som avfall, mat och transport. Sex däremot pratar man inte så ofta om. Därför har vi velat lyfta den här frågan, säger hon.
Men är sex en så stor miljöbelastning egentligen?
– Allting är relativt. Naturligtvis kan man inte kompensera en Thailandsresa genom att köpa fairtrade-kondomer. Men många bäckar små, det är det som gäller.
Syftet med veckan har varit att folk ska få upp ögonen för att det finns miljövänliga alternativ, förklarar Annika Hagberg.
– När vi delade ut fairtrade-kondomer på valborg var det många som sa: Oj, fairtrade-kondomer, finns det? Det var precis den reaktionen vi ville ha.