"Det är en tragedi"

- in Studentliv
@Gustaf Eriksson

På lördagen föll en kvinna född 1989 ner för en brant slänt vid Stattenavägen och skadade sig så illa att hon senare avled.

– Jag trodde inte att det var så illa. Det känns så hemskt, säger ett ögonvittne till Lundagård.

Det var vid 14.40 på valborgsmässoafton som olyckan inträffade. Den unga kvinnan, som är hemmahörande i Lund, befann sig på kanten till den branta slänten vid bron över Stattenavägen, alldeles i närheten av Stadsparken.

Kvinnan föll och rullade ut på Ringvägen. I fallet ådrog hon sig svåra huvudskador. Kvinnan avled den 2 maj.

Många sprang fram

Ett ögonvittne, som vill vara anonym, berättar för Lundagård om sin bestörtning efter att hon nåtts av beskedet att kvinnan avlidit.

– Hon var blodig i ansiktet efter fallet, men jag trodde inte att det var så illa. Det känns så hemskt, säger hon.

Enligt vittnet kom flera personer omedelbart till den unga kvinnans undsättning.

– Det var nog minst tio personer som sprang fram till henne, och bilar spärrade av vägen så att hon inte skulle bli påkörd. Jag gjorde inte så mycket själv, jag ville inte riskera att göra något fel.

”Unga människor och alkohol ökar olycksrisken”

Kort efter det inträffade kom också polis till platsen.

– Vi hade en patrull som var där nästan omedelbart efter att det hade hänt. Där inväntade de ambulans som körde kvinnan till sjukhus, säger Jörgen Nilsson, närpolischef i Lund.

På onsdagen fick polisen besked om att kvinnan avlidit.

– Det är en tragedi. Vi misstänker inte brott, men vi har ändå begärt en rättsmedicinsk undersökning för att få dödsorsaken fastställd, säger Jörgen Nilsson.

Vid tidpunkten för olyckan festade omkring 25 000 personer i Stadsparken. Men polischefen vill inte sätta det inträffade i samband med evenemanget eller spekulera i vilka konsekvenser detta kan komma att få för framtida firanden. 
– Det är för tidigt att säga det nu. Vi har gjort mycket för att göra det så säkert som möjligt, men det är klart att kombinationen unga människor och hög alkoholkonsumtion ökar risken för olyckor.

Andra dödsfallet

När Lundagård vid 14-tiden på torsdagseftermiddagen når kommunens säkerhetschef Mats Greko känner han inte till det inträffade.

– Det låter fruktansvärt tragiskt, men vi har inte fått någon information om det än, säger han.

I samband med Siste april-firandet 2008 omkom en 23-årig kvinna sedan hon blivit påkörd av en buss på Stora södergatan. Det var en berusad man som knuffade till sin vän, som stötte till kvinnan så att hon hamnade framför bussen.

Den 19 maj ska årets Siste april-festligheter utvärderas. Mats Greko vill, i likhet med polischef Jörgen Nilsson, inte spekulera i kommande konsekvenser.

– Innan mötet kommer vi naturligtvis att ta reda på mer om vad som hänt. Nu kan jag inte uttala mig, säger han.