Öppet uppdrag för nytt ombud

- in Kår, Studentliv

Ett nytt studentombud ska tillsättas, utan att det är riktigt bestämt vad posten ska gå ut på. Det är nämligen delvis upp till den som tillträder. På söndag är det sista chansen att ansöka.

”Studenträttigheter, likabehandling och mångfald” är ledmotiv för studentombudet, som bland annat ska företräda studenter som kränks på universitetet. Men efter att det förra ombudet sagt upp sig, har uppdraget nu stått tomt under hösten. Imorgon är det sista dagen för ansökningar till tjänsten.

Christian Lindgren, generalsekreterare för Lunds universitets studentkårer, tar emot ansökningarna från de som vill bli universitetets nästa studentombud.

Hur många har ansökt hitintills?

– Jag vet inte hur öppen jag ska vare om siffrorna eftersom vi inte mottagit alla ansökningar ännu. Men det är tillräckligt för att göra ett urval och få det vi vill ha, svarar Christian Lindgren.

Och vad vill ni ha?

– Eftersom vi fortfarande utreder vad vi vill ha ut av tjänsten kan jag inte svara på den frågan än. Jag håller på med en utvärdering av posten.

Ska den alltså göras om?

– Vi vill se över posten innan vi byter person, och potentiellt göra den bättre. Innan vi anställt någon kan det vara svårt att svara exakt på hur den ska se ut. Brinner den vi anställer för något extra så kanske vi anpassar posten efter det, eftersom en engagerad person gör ett bättre arbete.

Det förra studentombudet avgick. Har Lus arbetsledningsproblem?

– För att underlätta arbetssituationen vill jag inte svara på det för tillfället. Men jag utreder just nu vad vi kan vidta för åtgärder för eventuella problem. Arbetsledningsproblem uppkommer lätt när man arbetar på ideell basis eller arvoderingar som byts ut varje år, säger Christian Lindgren.

Ett uppdrag i motvind

Det tidigare studentombudet Maria Chowdhury säger att det inte fanns någon stor dramatik kring varför hon slutade.

– Jag hade varit där i tre år, fick ett erbjudande om en ny tjänst och kände att det kanske var läge att gå vidare.

Däremot menar hon att uppdraget kan vara frustrerande emellanåt.

– De som söker tjänsten är säkert medvetna om att det här är frågor som kan vara ganska jobbiga att arbeta med. Det är inte alltid medvind för sånt arbete i Lund.

Hur menar du?

– Problem tenderar att ses som enskilda händelser och inte att det handlar om strukturer. Som med slavaktionen, till exempel, säger Maria Chowdhury.

Några råd till det blivande ombudet?

– De här sakerna tar tid, ta inte för personligt på frustrationen som kommer av att man får ta så små små steg, säger hon och tillägger:

– Våga vara radikal.