”Det finns många som håller med Breivik”

- in Porträttet

Geir Lippestad tackade ja till att försvara en massmördare. Nu tar han emot priser, föreläser och ska ge ut en bok.

– Det är nästan absurt, säger advokaten som besökte Studentafton på torsdagen.

 

Studenter har börjat köa utanför AF-borgen när Geir Lippestad landar på Köpenhamns flygplats. Över 400 personer har redan köpt biljett till kvällens föreläsning. Den norska advokaten är populär. Men så har det inte alltid varit.

När Geir Lippestad kom hem på kvällen den 23 juli 2011 hade någon kastat tomater på hans fönster. Hakkors täckte husets väggar. Där innanför satt hans fru och deras åtta barn. Okända människor gömde sig i trädgården. På hans mobiltelefon fanns 3 600 meddelanden med olika idéer på vad som borde göras med en man som kan tänka sig att försvara ondskan själv. Någon föreslog att han skulle hängas på ett torg. Lippestad hade tackat ja till att försvara Anders Behring Breivik, och hela världen var arg.

När han nu ett och ett halvt år senare kommer till Lund har situationen förändrats. I Norge har en prisutdelning samma kväll flyttats eftersom pristagaren Lippestad inte kan närvara. Tidningen Verdens Gangs läsare har röstat fram Geir Lippestad till ”årets namn”. Om två månader ska han ge ut en bok. Och Studentafton i Lund är utsålt.

 – Det är nästan absurt. För mig är det väldigt speciellt. Men jag upplever inte att jag som person blir hyllad. Snarare hyllar man hur Norge löste den förfärliga situationen. Systemet vann, inte jag. Men jag är väl en symbol för systemet, säger han.

Geir Lippestad tycker inte att hans arbete har förändrats så mycket efter Utøya-rättegången. Han arbetar fortfarande som advokat. Föreläser och skriver bok gör han på fritiden. Han har en stor familj, och tackar därför nej till de flesta förfrågningarna han får.

När han tackar ja är det för att få prata om det som han tycker är viktigt, som mångfald och värderingar.

– Jag har fått en röst i samhället som jag inte hade innan. Nu vill folk höra vad jag har att säga om de här sakerna, och det är spännande.

Boken som kommer ut i april i Norge ska heta ”Det vi kan stå för”. Den är ett inlägg i debatten om mångfald, med huvudtesen att så länge människor har samma grundläggande värderingar spelar det ingen roll vad de har på sig eller vad de äter. Boken handlar varken om Breivik eller om Lippestad själv, även om han använder sina upplevelser som exempel.

– Jag är inte så intressant att jag kan skriva en självbiografi. Men rättegången går som en röd tråd genom boken eftersom den visar på hur viktig rättssäkerheten är i ett samhälle, säger han.

Geir Lippestad håller inte med dem som påstår att han bygger en ny karriär på Breiviks terrordåd. Han har varit samhällsengagerad sedan han var 15 år, och har föreläst och debatterat om en mängd olika frågor i hela sitt vuxna liv.

– Jag hade tjänat mer pengar om jag hade stannat hemma och jobbat som advokat i dag istället för att föreläsa på Studentafton, säger han.

Samhällsengagemanget och den intensiva tron på rättsstaten har gjort Lippestad till världskändis. Men enligt honom har berömmelsen aldrig varit en drivkraft. När han tackade ja till att försvara Anders Behring Breivik räknade han med att bli hatad. Och till en början fick han rätt. Klienter han hade haft i många år sa upp bekantskapen, och en av hans advokatkollegor skruvade ner sin skylt och flyttade ut från deras gemensamma kontor. Men det tog inte lång tid innan det vände.

På den femte dagen efter tragedin kom Lippestads 12-åriga dotter ner för trappan till vardagsrummet. För första gången hade hon hittat någonting positivt om sin pappa på internet. 500 personer gillade en Facebook-sida till stöd för rättssäkerheten och Geir Lippestad. Efter att familjen hade ätit middag den kvällen hade sidan över 50 000 medlemmar.

– Stämningen i Norge gick från hat till tolerans ganska snabbt när folk förstod vikten av ett rättssäkert samhälle. Men det hade lika gärna kunnat bli riktigt jobbigt för mig, säger Lippestad.

Nu är hans plan att jobba på som vanligt. Han hoppas att hans bok och föreläsningar ska väcka debatt om mångfald och extremism.

– Det finns många i Europa som håller med Breivik. Vi måste få upp åsikterna till ytan och argumentera kring dem. Då är det större chans att trollet spricker än att det växer sig stort, som vi säger i Norge.