Var finns de offentliga jobben?

Trist och dåliga möjligheter till personlig utveckling. Betyget till den offentliga sektorn som framtida arbetsgivare är ingen glädjefylld läsning. Samtidigt är behovet av fräscht blod i sektorn är gigantiskt. Behöver sektorn ett ansiktslyft, frågar sig Isak Engqvist.

 

Mellan 2010 och 2019 har SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) beräknat att de kommer behöva rekrytera ungefär 420 000 personer till den kommunala sektorn. Stora pensionsavgångar och en växande offentlig sektor står bakom detta stora behov.

2011 gjordes en undersökning om studenternas attityder till att jobba i offentlig sektor. Den vilken visar att bara 15 procent ser det som en spännande arbetsplats och bara sex procent kopplar samman ett arbete i offentlig sektor med personlig utveckling. Med ett så stort rekryteringsbehov och ett ganska svalt intresse från studenterna kan man fråga sig vad Sveriges kommuner och landsting gör för att klara denna utmaning?

Varje höst arrangeras juristernas arbetsmarknadsdagar JiA-dagarna. AF Borgens stora sal fylls med advokatbyråer och företag som marknadsför sitt företag, berättar om sina karriärsmöjligheter och försöker få studenterna intresserade. Letar man nog kan man hitta någon representant för Regeringskansliet och i ett annat hörn finns det någon som kan berätta hur man går tillväga ifall man är intresserad av att jobba utomlands exempelvis inom EU-maskineriet. Nu är det kanske inte främst jurister som de flesta kommuner fokuserar på när det diskuterar sitt rekryteringsbehov. Främst är det sjuksköterskor och lärare som ska rekryteras, men också många ekonomer, jurister och ingenjörer kommer att behövas.

Jag tror kanske inte att intresset dramatiskt skulle öka ifall kommunerna började ställa ut mer på arbetsmarknadsdagar en gång om året, det behövs nog mer än så. Ett sätt kan vara att göra som Region Skåne gör. De anställer studentmedarbetare, alltså studenter som jobbar 10-15 timmar i veckan med arbetsuppgifter som har med deras utbildning att göra. I Danmark, där många företag, kommuner och myndigheter använder sig av studentmedarbetare, ser många studenter att det blir enklare att följa med i utbildningen, eftersom man praktiskt får använda de kunskaper man får i föreläsningssalen.

Studentmedarbetarsystemet är dock inte heller den stora lösningen på det offentligas stora rekryteringsbehov framöver, men det kan vara ett bra sätt öka kontakten mellan det offentliga och studenterna. I slutändan är det kommunerna och landstingen själva som måste se över vilka tjänster man har att erbjuda? Ställa sig frågan ifall man erbjuder en arbetsplats där man kan utvecklas och där man får arbeta med stimulerande arbetsuppgifter. För studentmedarbetarsystem och arbetsmarknadsdagar i all ära, ser man inte över vad man erbjuder för arbetsplats spelar de nog inte så stor roll.