Alkoholförbud under teknolognollning

Första veckan på nollningen vid Lunds tekniska högskola blir en nykter tillställning i höst. LTH:s rektor Anders Axelsson har i ett policybeslut bannlyst all alkohol i samband med första veckans nollning.

Höstens nollning av nya teknologstudenter inleds med en nykter första vecka. Dessutom kortas nollningsperioden till tre veckor. Tidigare har den varit ungefär en månad. Det har LTH:s rektor Anders Axelsson beslutat i Policy för mottagning av nyantagna studenter till Lunds tekniska högskola. Avdelningschef Elisabet Gersbro-Bülow har varit med och berett ärendet.
– Ledningen för LTH kände att det var dags att göra något nytt. Det har hänt vissa saker under nollningen där alkohol varit inblandat och vi har fått indikationer på att studenter känt sig kränkta och att det varit onödiga och hård ordväxlingar i samband med alkoholkonsumtion. Så ska det inte vara. Alkoholkulturen är inte det första de nya studenterna ska möta på LTH, säger Elisabet Gersbro-Bülow, avdelningschef för Studie- och Karriärvägledningen vid LTH som varit med och berett policyn.
Hur ska ni kontrollera att ingen dricker?
– Vad jag vet kommer vi inte att ha någon kontroll. Vi litar på att phös och faddrar beaktar policybeslutet.
Varför förkortas nollningsperioden till tre veckor?
– Nollningen har varit väldigt lång, uppemot fyra veckor in på terminen. Vi vill att det ska vara en rimlig chans för alla studenter att komma in i studierna, säger Elisabeth Gersbro-Bülow.
Teknologkåren känner sig överkörda av LTH i den här frågan. Delar du den uppfattningen?
– Teknologkåren vill se en annan typ av policy. De har inte skrivit under på det här. Men ledningen för LTH har haft uppe det i möten med studenter, så de har informerats om policyn och kunnat tycka till.
Studentkåren menar att det finns risk att de tappar kontrollen eftersom de inte förankrat policybeslutet bland studenterna. Håller du med?
– Det är klart det finns en risk att det inte implementeras som det ska om man upplever att man blivit förbisedd. Men min uppfattning är att studenterna fått tycka till i frågan, säger Elisabet Gersbro-Bülow.

LÄS MER: Teknologkåren: ”Känns som ett slag i magen”