Historisk regnbågshissning på Universitetshuset

Den 17 maj infaller internationella dagen mot homofobi och transfobi, IDAHOT. Dagen innan kommer Lunds universitet att fira med en temadag bestående av workshops, nätverkande och flagghissning.

Caroline Lekebjer är en av arrangörerna för Internationella dagen mot Homofobi och transpersoner. Foto: Thobias Bergström
Camilla Lekebjer är en av arrangörerna för Internationella dagen mot homofobi och transfobi, IDAHOT.
Foto: Thobias Bergström

90 000 kronor har universitetsledningen bidragit med till temadagen för hbtq-rättigheter som syftar till att uppmärksamma frågor kring hetero- och tvåkönsnormen. Projektet är ett unikt samarbete mellan Proud Tech och de två hbtq-nätverken för anställda och studenter vid universitetet. Camilla Lekebjer är medlem i det relativt nybildade hbtq-nätverket för anställda på universitetet och är även projektledare för temadagen.
– Min förhoppning är att folk ska vara glada och förändringsnyfikna. Vi vill öppna upp för nätverkande, höja kunskapsnivån kring de här frågorna och hoppas att fler ska bli uppmärksamma på att vi finns. Det är viktigt att skapa en mötesplats där de här sakerna kan diskuteras, säger hon.

Flagghissning
Dagen börjar med att regnbågsflaggan för första gången någonsin hissas på universitetshuset, därefter följer en workshop om normkritik för anställda vid universitetet. På Kulturen kommer det sedan att anordnas aktiviteter, framträdanden och fika för alla som vill.
Vilka tycker du är de viktigaste hbtq-frågorna att jobba med här på universitetet?
– Lunds universitet utbildar ju framtidens makthavare och vi behöver makthavare av alla sorter. Idag har inte alla studenter samma  förutsättningar att ta sig igenom sin utbildning. En del behöver ägna tid och energi åt att brottas med konsekvenserna av hetero- och tvåkönsnormer i stället för att koncentrera sig helhjärtat på studierna. Dessutom behöver alla studenter ha med sig bra verktyg när de kommer ut i arbetslivet, de behöver kunna tänka utanför heteronormen. Lunds universitet har alltså en unik möjlighet att påverka samhället.
Hur vill ni införliva detta?
– Allt från enkla saker, till exempel neutrala och icke-könsuppdelade toaletter och hur studentlivet ser ut med nationer och nollning till att de här frågorna ska integreras mer i utbildningen.
Hur tänker du kring att temadagen ligger samtidigt som karnevalen?
– Jag tror att det kommer vara till vår fördel. Folk är lediga, det kommer vara festlig stämning och jag tänker att folk är beredda på att uppleva speciella saker den dagen. Vi ser det som en upptakt till karnevalen. Karnevalen står för traditionerna i Lund medan vi står för förändringspotential, säger Camilla Lekebjer och tillägger:
– Sen kommer ju regnbågsflaggorna på universitetshuset synas för alla hundratusentals besökare och större uppmärksamhet än så går ju inte att begära.

Fakta

[checklist]

Temadagen kring firandet av IDAHOT kommer att äga rum den 16 maj mellan klockan 8.00-16.00 i auditoriet på Kulturen i Lund. Det är gratis och öppet för alla vid universitetet.

  • Under hela 2014 pågår en kampanj där Sveriges förenade hbtq-studenter, SFQ, kartlägger heteronormer vid högre utbildning som heter ”avslöja heteronormen”. Här kan du gå in och dela med dig av din historia.
[/checklist]