Virve Ivarsson årets Biljettenstipendiat

- in Nyheter
@Lundagård

Lekfullhet, mod och briljans. För artiklar som genomsyras av detta får lundagårdskribenten Virve Ivarsson nu en resa till Berlin fem dagar i sommar för att göra vad hon vill – så länge hon inte jobbar.

Marko Wramén var redaktör för Lundagård 1994. Foto: Privat.
Marko Wramén var redaktör för Lundagård 1994.
Foto: Privat.

Marko Wramén var redaktör för studenttidningen Lundagård i mitten av 90-talet. Redan då tänkte han att han en dag skulle ge tillbaka något till de ideellt arbetande så fort han hade pengar till det. I dag bor han i Berlin där han driver ett produktionsbolag.

I våras gjorde han slag i planerna och skapade stipendiet Biljetten för lekfullhet, mod och briljans – och alla skribenter, fotografer, illustratörer, redigerare, ja alla engagerade på Lundagård som levde upp till de tre ledorden, fick söka.

Av ett tiotal sökande valde tidningens redaktörer ut tre kandidater. Marko Wramén fick slutordet och valet föll på Virve Ivarsson.
– Jag är imponerad av hennes bredd, hur hon nyfiket bökar sig fram i den studentikosa undervegetationen, till synes helt orädd och driven av obändig nyfikenhet. Idéerna sprudlar och genomförs med bravur. Så grattis Virve och välkommen till Berlin!

 

 

 

 

 

Virve Ivarsson är årets Biljettenstipendiet. Foto: Privat.
Virve Ivarsson är årets Biljettenstipendiet.
Foto: Jens Hunt.

 

När Virve Ivarsson fick veta att hon fått stipendiet höll hon på att slutrepetera inför en roll i Lundakarnevalens cirkus.
– Jag blev svinglad. Det var den finaste utmärkelsen jag kunde få. Även om jag studerat heltid de senaste tre åren är det Lundagård som jag lagt mest tid på och brinner mest för. Det betyder mycket att få höra att mitt arbete intresserar.

Virve Ivarssons arbete på tidningen har genomsyrats av kreativitet och viljan att våga göra det annorlunda. Nyligen gjorde hon ett stort reportage om studenternas syn på kärlek och sex, baserat på 2000 enkätsvar. Hon tror att ett sådant här stipendium kan vara bra för journalistbranschen.
– Stipendiet ges för att man vågar tänka annorlunda. Det är bra att det finns något som premierar att man vågar leka lite, inte minst om man gör det ideellt. Att det finns något som uppmanar till nytänk tror jag är utvecklande för hela journalistbranschen.
Hur ska du spendera dina dagar i Berlin?
– Jag ska verkligen ta semester, ledordet är strosa. Min bild av Berlin är att det är en fantastiskt kreativ stad, där saker är lättillgängliga och inte behöver kosta en miljon kronor. Jag vet inte någon stad som verkar ha en så intressant kreativ atmosfär. Det här blir en bra möjlighet att få tips på allt fantastiskt man kan göra där.