Krönikeworkshop, konstruktiv journalistik och klickhets.

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

I veckan som gick har det stormat om klickhets, skribenten Lukas Ernryd har gett oss en lektion i krönikeskrivande och vi testar det här med konstruktiv journalistik. 

I onsdags kväll fick vi besök av Lukas Ernryd, som höll en gedigen workshop i krönikeskrivande.

Lukas jobbar till vardags på Kristiandstadsbladet som reporter och lördagskrönikör. Han var även medarbetare på Lundagård 2011-12, och kunde ge flera tips och trix på hur han hittar inspiration till krönikor och hur han försöker få till flowet i texten. Med tanke på reaktionerna från medarbetarna var det en väldigt lyckad kväll.

Att få sådana besök utifrån betyder mycket för oss på Lundagård.

I veckan testade vi även ett nygammalt artikelformat. Saahil Waslekar har skrivit om hur univeristets donationskampanj går till och hur den kan bli grönare. Uppslaget till analysartikeln fick vi efter att vi skrivit om att universitetet byter fond för att undvika indirekt ägande i ryska oljebolaget Gazprom. Universitetets donationschef berättade att de skulle ta fram en hållbar investeringspolicy för donationsmedlen.

Inom mediavärlden pratas det just nu mycket om konstruktiv journalistik, vilket innebär att media inte bara ska uppmärksamma fel och brister, utan även skriva om lösningarna. Därför fick Saahil i uppgift att ta fram ett alternativt förslag på hur en sådan policy skulle kunna se ut, och vad universitetet borde tänka på. Ett sätt att vara proaktiv, kan man säga.

Diskussionen i mediasverige har annars i veckan handlat om Åsa Linderborgs krönika ”Analsex ger mervärde”, där hon kritiserar den klickhets som råder på Sveriges redaktioner och bekalgar GT/Expressens nedskärningar i Göteborg.

Sydsvenskans Gustav Gatu gav svar på tal i sin text ”Åsa Linderborg, välkommen till 2014”, där han lyfter fram att nätjournalistiken kan mäta mycket mer än klick, och att det tvärtom är bra för journalistiken.

På Lundagårds redaktions– och webbmöten tidigare i veckan diskuterades just detta. ”Webben har blivit tråkigare” sa någon, ”Det är för dåliga rubriker på webben” sa en annan. Och det är sant – många ämnen vi skriver om och en del rubriker vi sätter hade kunnat spetsas till ytterligare.

På Lundagård för vi självklart statistik över artiklarna på nätet, och det ger en kick varje gång ett avslöjande höjer mängden trafik till sajten. Samtidigt är det farligt att stirra sig blind på siffrorna och bara skriva det läsarna vill ha.

Lundagårds uppdrag är att bevaka universitetet och dess studentliv. Det innebär att vi ibland måste skriva nyheter om saker som inte berör studenter direkt (T.ex. som att den nya EU-kommissionären för utbildning ifrågasätts i Bryssel), vilket vi vet inte ger lika mycket klick. Men då vet vi att läsarna i alla flal haft möjlighet att tillskansa sig den informationen.

Blandning, bredd och mångfald är det vi strävar efter.

 

About the author

Carl-Johan Kullving var webbredaktör på Lundagård mellan 2013–2015. Han blev medarbetare på Lundagård år 2010 och har även bytisbloggat från Hongkong våren 2013.

Related Posts