Nu ska alla nordiska nationer samlas

- in Nyheter

Sista helgen i oktober bjuder Lunds nationer in studentorganisationer från hela Norden för ett Internordiskt studentmöte. Tanken är att stärka de nordiska banden och utbyta erfarenheter. I spetsen för arrangemanget finns Sara Sveningsson och Hanna Edwall.

Det internordiska samarbetet har hållit på sedan 1846 då det startades i Uppsala och har sedan dess arrangerats regelbundet i olika städer runt om i Norden. I år är det Lunds tur att stå som värd.

Varför arrangeras det? ­­
Sara: – Det är som sagt en gammal företeelse. Tanken med arrangemanget är att försöka knyta nya band med våra nordiska grannar.
Hanna: – Vi vill erbjuda ett erfarenhetsutbyte under de här dagarna och att försöka hjälpa kårer och nationer i hela Norden att bli bättre organisatoriskt. Vi kommer exempelvis arrangerar olika workshops, föreläsningar och mingel för att få deltagarna att utbyta kunskaper med varandra.

Hur många deltagare räknar ni med i år?
Sara:– Om man ser till de förra mötena i Uppsala och Helsingfors, där Uppsala hade 160 deltagare och Helsingfors 120, så räknar vi med ungefär 140 deltagare från Danmark, Sverige, Finland och Norge.

Vad kommer ni ha för fokus?
Hanna:– Fokus i år kommer framför allt ligga på styrelsemötesteknik, organisationskommunikation och hur man får kompetensen att stanna kvar i organisationen. Vi kommer även ge lite tips och trix till ledningar.

Skiljer sig studentkulturerna åt mellan de olika nordiska länderna?
Sara: – Ja, det skiljer sig ibland ganska mycket faktiskt. Det har också varit den jobbigaste saken att sätta sig in i, men å andra sidan har det samtidigt varit en av de roligaste. Det som kan skilja är bland annat hur studenter ser på nationer och kårer i de nordiska länderna. Vissa länder har till exempel inga kårer, men det är också bra eftersom deltagarna på det viset kan utbyta erfarenheter från de olika studentkulturerna.

Nu var ju Uppsala värd år 2012. Finns det någon konkurrens er emellan?
Sara: – Det är klart att vi vill göra det bättre i år än vad det har varit tidigare år. Det finns alltid förbättringsmöjligheter och chans att utveckla mötet, men de tidigare arrangörerna i Uppsala har varit väldigt tillmötesgående. De har bland annat hjälpt oss med att leta upp gamla dokument från tidigare möten.
Hanna: – Vi har även varit i kontakt med tidigare deltagare. De har berättat vad de tyckt varit bra tidigare år och hur mötet kan utvecklas. Det har verkligen varit många som har hjälpt till och stöttat oss.

Hur väljs stad som ska stå som värd för INS?
Sara: – Jag tror inte riktigt det finns något direkt system, utan det handlar nog mer om vilka kårer och nationer som har ekonomi, tid och kraft att arrangerar som får stå som värd.

Vad har ni för förväntningar på årets INS?
Hanna:– Att alla kommer dit och känner sig delaktiga. Det värsta som kan hända är att alla står i nationsklump och bara pratar med varandra. Vi vill ju att det nordiska samarbetet ska stärkas och att deltagarna utvecklas genom erfarenhetsutbyte.
Sara: – Jag hoppas att allt flyter på så bra och smidigt som möjligt och att alla ta till vara på den kunskap som finns samlad. Dessutom kommer förhoppningsvis alla representanter ställa sig bakom ett fördrag som innebär att vi ska fortsätta träffas på det här viset, men även skapa en kontinuitet i vårt samarbete.

INTERNORDISKT STUDENTMÖTE, INS

Startade: år 1846 i Uppsala

Arrangeras: 24-26 oktober i bland annat AF-borgen och på Palestra.

Besökare: Cirka 140 personer från Norge, Finland, Danmark och Sverige.

Fokus i år: Styrelseorganisation och organisatorisk kommunikation

 

Sara Sveningsson och Hanna Edwall – projektledare för INS

Hanna Edwall
Läser andra året strategisk kommunikation.
Det här visste du inte om Hanna:  Den första låten hon lärde sig spela på gitarr var Ronan Keatings ”When you say nothing at all”.Hanna Edwall

Sara Sveningsson
Har precis tagit sin kandidat i Service management och påbörjat studier i nationalekonomi.
Det här visste du inte om Sara: Har har läst samtliga Harry Potter böcker på tre språk: engelska, danska och svenska. Hon tycker de är allra bäst på originalspråk.

Artikeln har korrigerats efter publicering.