En ny bro code

Studentlivskrönikör Virve Ivarsson saknar ett ”vi” i studenters logik och tänker att det kanske borde lösas som Barney Stinson i How I met your mother hade gjort det – fast utan sexism.

Troligen kommer jag aldrig sluta tycka att det är någonting väldigt magiskt med nyår. Denna dag säger att det är möjligt att välja om och att tidigare år inte sätter begränsningarna. I fyrverkerirök till Marit Bergmans This is the year känns allt möjligt.

Jag tänker på när jag kom till Lund, och på hur förvånad jag blev över den blaséartade attityd människor här kunde ha till varandra. Kanske fanns den attityden även i gymnasiet och på folkhögskola där jag varit innan, men det var först i Lund som jag på allvar lade märke till den.
Korridorskamratens anekdot om kärleksobjektet som följt upp en passionerad kyss i busskur med orden ”Jag vill inte ha något seriöst med dig” skrämde livet ur mig då. Tre år senare kunde den lika gärna ha handlat om mig själv. Samtidigt som jag inte ser något fel med att vi strular runt tänker jag att vi nog borde bli bättre på att visa varandra hänsyn när vi gör det.

Jag tänker också på den nonchalanta attityd som jag nu hör folk anlägga allt oftare i diskussioner om flyktingar eller tiggare. Jag saknar i dag övertygelsen om att de flestas ambition fortfarande är att alla ska ha det bra och att folk i allmänhet anser att vi har ett ansvar för hur vi behandlar varandra.
”Ordet ’vi’ saknas i politikens värld”, som Katrine Marcal (då Kielos) skrev i Aftonbladet i somras. Under hösten har även Joel Dahlberg skrivit i SvD om bristen på ett ”vi” i synen på välfärd. Jag känner dock att det inte bara är i politiken som det saknas ett ´vi´, utan i vår allmänna logik.

I tv-serien How I met your mother hänvisar karaktären Barney Stinson ständigt till ”the bro code”, ett slags hederskodex mellan män. Reglerna handlar mycket om att undvika kroppskontakt med andra män och att hjälpa varandra att lura kvinnor som karaktäriseras som storbystade och irrationella. Jag försöker se dem som en parodi på temat manlighetskris.

Men kanske är det dags att vi 2015 skaffar oss något liknande the bro code, fast bättre. En social hederskodex som erkänner oss alla mer som syskon utan att behöva religion eller sexism att binda upp det vid. Och kanske skulle första regeln kunna vara ”Visa omtanke viss, för din bro-sis” – att jämföra med bro-kodens ”Bros before hoes”.