HTS: ”Jättefrustrerande att de skär ned på utbildningarna”

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Undervisningen i islamologi och judaistik kommer att bli mindre. Utbildningens upplägg är för dyrt och universitetet tvingas omstrukturera. 

Lunds universitet kommer att skära ned på undervisningen i islamologi och judaistik på grundnivå. Det beslutades på fakultetsnivå i veckan. Studenter på B- och C-nivå i ämnena kommer i framtiden få den större delen av sin undervisning tillsammans med studenter i allmän religionshistoria och religionsvetenskap.

Kunskap som behövs
Förändringen kommer i en tid när förståelsen för islam och judendomen kanske är viktigare än någonsin.
– Nu handlar det om att universitetet måste ta intellektuellt ansvar för småämnen. Det är inte lämpligt att nedmontera nu, om man tittar på Sverige och den antisemitism som finns. Kunskap behövs och vi erbjuder den, säger professor Jonas Otterbeck till tidningen Sydsvenskan.

Men universitetets utbud matchar inte studenternas efterfrågan. Den ämnesspecifika utbildningen i islamologi och judaistik kostar mycket, men lockar inte tillräckligt många studenter. Därför tvingas universitetet nu att omprioritera, skriver tidningen Sydsvenskan.

Filippa Wieselgren, ordförande för Humanistiska och teologiska studentkåren vid Lunds universitet. Foto: Privat.
Filippa Wieselgren, ordförande för Humanistiska och teologiska studentkåren vid Lunds universitet.
Foto: Privat.

Studentkåren kritisk
Humanistiska och teologiska studentkårens ordförande Filippa Wieselgren är oroad över utvecklingen.
– Det känns förstås jättetråkigt, men det är den bittra verkligheten. Tyvärr så finns det inte tillräckligt med pengar och då får universitetet göra det de kan. Resursfördelningen till universitetet är inte anpassad för de mindre ämnena och problemet kommer uppifrån, säger hon.
– Universitetet har i det här fallet försökt att spara pengar och samtidigt hålla en bra studentgrupp. Man försöker lösa det så bra som möjligt med medlen man har.
Hur ska ni ta er an frågan?
–Vi hoppas kunna arbeta med Sveriges förenade studentkårer med just det här problemet och lyfta frågan. Jag hoppas även att rektor och universitetskansler kan sätta fokus på problemet, säger Filippa Wieselgren.

Ett vanligt problem
Problemet med nedskärningar av mindre utbildningar är också ett som kan bli värre. I värsta fall kan de tvingas styrkas helt.
–Det är såklart jättefrustrerande att de skär ner på utbildningarna. Men fakulteten gör mycket för att hitta en balansgång mellan finansiering och hur man ska satsa, säger Filippa Wieselgren och lägger till:
– Men islamologi och judaistik finns fortfarande kvar – hade man velat spara pengar på riktigt hade man lagt ner utbildningen helt och hållet.

Förändringen av kursernas upplägg kommer att träda i kraft från och med höstterminen 2015.