”Det finns en god populism”

- in Kultur & Nöje, Nyheter

På torsdagskvällen gick höstens första Debatt i Lund av stapeln. Kvällens rubrik, ”Har vi något att lära av Donald Trump?”, lockade storpublik och väckte heta diskussioner.

Café Athen var fullt till bristningsgränsen och det var olidligt varmt när Lunds universitet och Sydsvenskan bjöd in till höstens första debattkväll i seminarieserien Debatt i Lund.

Under kvällen skulle det diskuteras populism, starka ledare och varför allt fler väljare stödjer etablissemangskritiska politiker som Donald Trump.

Samtalet leddes av Sydsvenskans Andreas Ekström och i panelen ingick ledarskribenten Göran Greider, beteendevetaren Magnus Lindén, retorikprofessorn Anders Sigrell och ledarskapsforskaren Charlotta Levay.

”Sociala medier tar bort nyanserna”
Debatten inleddes med en diskussion om huruvida samhället blivit mer polariserat, vilket Göran Greider hävdade med hänvisning till att sociala medier gör våra diskussioner onyanserade.

Han fick dock mothugg av Charlotta Levay, som invände att till exempel Olof Palme var en djupt polariserande politiker. Enligt hennes upplevelse var ”vi och dem”-känslorna kanske ännu mer förankrade i dåtidens Sverige.
– Man får inte börja skönmåla det förflutna, det är precis vad populisterna från både höger och vänster försöker göra, sade Charlotta Levay, vilket fick publiken att applådera.

Samtalet fortsatte med en diskussion om ordet populism och vad det egentligen innebär. Göran Greider tyckte att begreppet används slarvigt och ibland alltför negativt, eftersom det enligt honom finns en verklig motsättning mellan den politiska eliten och breda folklager.
– Jag tror att det finns en god populism. Folkflertalet måste definitivt hålla ett kritiskt öga på makthavarna och eliten. På så sätt hänger populism ihop med demokrati, sade Göran Greider.

”Hans sätt att tala är unikt”
Det dröjde en stund innan kvällens huvudperson Donald Trump började avhandlas, men när det samtalet var i gång hade samtliga paneldeltagare mycket att säga.

Magnus Lindén förde ett resonemang om huruvida Trumps väljare har mer auktoritära personlighetsdrag än andra, medan Anders Sigrell och Charlotta Levay analyserade Trumps retorik.
– Han har ett helt unikt sätt att tala – det är väldigt talspråkligt med skämt, svordomar och ganska ”låga” angrepp på motståndarna. Ingen svensk politiker talar på det sättet. Om det finns något bra i populismen är det dess direkta anslag, sade Charlotta Levay.

Anders Sigrell var inne på samma spår.
– Det är där skillnaden mellan Trump och svenska politiker ligger. Svenska politiker kan låta som att de inte ens själva tror på sina budskap, men när Donald Trump talar tvivlar ingen på att han verkligen står för det han säger, sade han.

Vem stödjer Trump?
Under kvällen avhandlades också ämnen som vilka grupper Trumps väljare egentligen tillhör, vad som är lockelsen med starka ledare, hur Trump behandlats av medierna och vilka som är hans främsta retoriska knep.

Stämningen var god – både publik och debattörer lockades flera gånger till skratt.

I slutet gavs publiken möjlighet att ställa frågor. Det gjordes bland annat om svenska mediers bevakning av presidentvalet och i vilken mån den får svenskarna att förstå USA och amerikansk politik, vilket flera personer i publiken tvivlade på.

Nästa Debatt i Lund anordnas den 27 oktober.