Omhändertagen för ditt eget bästa eller straffad och inlåst?

- in Nyheter
@Tindra Englund

Lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB) gör det möjligt för polisen att låsa in dig utan att du begått ett brott.  Vincent och Johan berättar om övervåld och brist på information. 

Straffad och inlåst för dåligt uppförande och polisförakt, eller, omhändertagen för ditt eget bästa?. Lagens utforming gör bedömningen godtycklig och ett polisförakt ökar chansen för att bli inlåst.

Enligt Anders Hallberg, chef för arresten i Lund, är det lätt att avgöra vilka man ska omhänderta och inte. Om du vinglar, skriker, beter dig ”stökigt”, eller sover på allmän plats bör du se upp.

När ”Vincent” hamnade i fyllecell var han bara 19 år. Han beskriver upplevelsen som mycket skrämmande och obehaglig. Efter att han kallat polisen för facister blev de fysiskt hårdhänta. Hela natten klagade han över smärtor i armen men fick inget gehör. När han frisläpptes begav han sig direkt till sjukhuset där man konstaterade att han fått en spricka i armen.
–  Det värsta var att inte få svar på när man skulle släppas eller vad klockan var. Jag kände mig så liten och maktlös, säger Vincent.

Även ”Johan” beskriver hur två Poliser brutalt släpade bort honom från trotoaren utanför Arimans och knuffade in honom i bilen för att föra honom till arresten.

När Johan vaknade mindes han inte vart han var och den gula madrassen fick honom att tro att han var i en gymnastiksal. Han ropade upprepade gånger på hjälp och frågade vart han var och varför. Till svar fick han endast en uppmaning att vara tyst och sova. Hela natten undrade Johan varför han var inlåst, hade han begått ett brott han inte kunde minnas?

Polisens uppgift är i dessa fall att vårda och se till den berusades bästa. Är Polisen verkligen den myndighet som är bäst lämpad för denna uppgift? Enligt vårdförbundet är de inte det. De kritiserar lagens praxis och det faktum att endast nio procent av de som omhändertas överlämnas till en vårdenhet.Detta får ibland allvarliga konsekvenser och årligen avlider flera personer på väg till, eller i arresten.

LÄS ÄVEN: Ung kvinna avled i polisens arrest i Lund

I Lund fanns förr en tillnyktringsenheten på St. Lars dit personer som inte var utåtagerande kunde föras. Anders Hallberg saknar denna möjlighet och hoppas på ett större ansvar från landstinget i framtiden.
–Som det är nu har vi oftast bara tre val, att köra hem dem, köra dem till sjukhuset eller sätta dem i en cell, säger Anders Hallberg.

Även minderåriga hamnar i arresten. Enligt Anders Hallberg är det inte ovanligt även föräldrarna är berusade och oförmögna att ta över ansvaret för sina barn. Om föräldrarna inte själva är i stånd att ta hand om dem överlämnas barn under 15 år alltid omedelbart till socialjouren.

I Lund utmärker studenterna sig, de är ofta extremt berusade då de tas in och mycket ångerfulla dagen efter. Det är inte heller ovanligt att de kommer in i långklänning eller frack.

Överberusade personer bör tas om hand. Det tycker både Vincent och Johan som idag är kluvna i sin syn på polisen och LOB.
– Trots att de var onödigt bryska, är jag tacksam att  de inte lämnade mig på gatan, säger Johan.

 

Denna artikel skrevs ursprungligen för två år sedan men publicerades aldrig. På grund av händelsen i fredags anser vi det dock relevant att publicera den nu. Både Vincent och Johan heter i verkligheten något annat.

About the author

Tindra Englund var webbredaktör för lundagard.se och lundagard.net 2016-2017. Hon var tidigare medarbetare på Lundagård sedan hösten 2014 och har varit såväl nyhetsreporter som kulturskribent och krönikör.

Related Posts