Bonde-Erik går i bräschen för det nygamla Sverige

- in Krönikor, Kultur, Kulturkrönika

“Det är ju bara en sak som saknas då, och det är ju en fru och familj”. Detta säger Erik Bäckman i årets säsong av Bonde söker fru som just nu sänds på TV4. Erik längtar efter att bli kär och skaffa barn. Nu.

En typiskt charmig kille ler i tv-rutan, varför har han inte lyckats med kärleken tidigare? “Det är svårt att i min ålder få chansen att vara med någon som är på samma stadium i sitt liv”, säger den 21-åriga bonden. Men inte längre. Över 300 20-någonting tjejer skriver till Erik i hopp om att snart bilda familj. En uppslutning som i förhållande till årets resterande bönders tvåsiffriga respons kan betraktas som överväldigande.

Som en studerande 23 årig tjej, finner jag detta mycket märkligt. Jag undrar: Vilka är dessa tjejer som energiskt går stick i stäv med vår tids relativt nyvunna ungdomliga frihet? På tv-skärmen bevittnar vi något slags trendbrott, det är som en explosion av regression. En kan samtidigt invända att denna reaktion mot modernitet inte är särskilt oväntad i en historisk kontext; den har alltid skett och kommer alltid att ske.

Ett exempel på detta är grundandet av Kristdemokraterna 1964, vilket går att spåra till svenska statens allt mer restriktiva inställning mot kristen undervisning i skolan. Här gällde det att slå vakt om de kristna värdena, något som kanske inte känns lika aktuellt idag. Ändå fångar det konservativa budskapet ungdomars intresse – KD:s ungdomsförbund Kristdemokratisk Ungdom var 2015 Sveriges tredje största politiska ungdomsförbund (utifrån MUCF:s bidragsfördelning till barn- och ungdomsorganisationer, 2015). Vilket är något förvånande med tanke på moderpartiets nuvarande kamp mot fyra procent-spärren.

Nog för att vi alla drömmer om olika liv, men jag tycker mig ändå kunna urskilja motreaktionära tendenser. Kanske riktar de sig mot en allt mer utdragna ungdomsfas. En motreaktion som sker parallellt med unga som efter år av Asien-backpacking fortfarande inte kan bestämma sig för vad de vill plugga. Men vad vet jag. Kanske är svaret enklare än så. Kanske är dessa unga tjejer bara lite TV-kåta.