Lundagårds guide till livet med en knapptelefon

- in Kultur

Smarta telefoner ställer till med en rad utmaningar för den som studerar, men även att vara utan dem innebär en del utmaningar. Lundagårds reporter Filippa Werner Sellbjer har levt utan smarttelefon en längre period. Här följer hennes guide till hur hon tar sig igenom vardagen.

Illustration: Tove Swartling-Eriksson

Ingen underhållning

Hur gör man för att lyssna på poddar, musik på löprundan och få snabb underhållning i väntan på bussen utan en smarttelefon? Svaret på de flesta frågorna av den arten är att det är riktigt krångligt. I teorin kan man förstås spela in en podd från datorns högtalare eller låna CD-skivor på biblioteket och överföra filerna, men frågan är om det är värt det. Lösningen på problemet är helt enkelt att omfamna bristen på underhållning som den tillgång det är. Just avsaknaden av tid för eftertanke och mikropauser är vad som gör smarta telefoner så skadliga.

Att missa saker

Mejl, jobbappar, Tinder, Messenger, events – utan att ständigt vara uppkopplad missar man för mycket brukar det låta. Låt mig poängtera: svar som kommer fem timmar senare är faktiskt inte en dödssynd. Dessutom finns det poänger i att beta av alla mejl och meddelanden i en följd i stället för att ständigt peppras av interaktioner. Dels slipper man stressen av att ständigt vara uppkopplad, dels har man lättare att fokusera på det man ska under dagen. Det är också tidsbesparande att vänta med att svara – ett svar på ett meddelande tenderar att skapa nya meddelanden.

Att föreviga minnen

Ja, det blir helt klart svårare för den som är van att föreviga dagarnas alla inslag med roliga snaps och selfiegames. Min lösning är att ta med en ordentlig kamera till de tillfällen som man tror kommer bli magiska. Det blir färre bilder, men de blir av bättre kvalitet. Man slipper dessutom rensa igenom tusentals skräpbilder.

Att åka kollektivtrafik

Att inte kunna kolla busstider på stan är ett gissel som kan hindra även den största teknikmotståndaren från att kasta den smarta telefonen i soptunnan.  Du löser problemet genom att ha en tidtabell i väskan för den sträcka du oftast reser, eller genom att chansa. Med tanke på de timmar du sparar in på att inte skrolla flöden går du troligtvis med plus tidsmässigt oavsett.
Studentrabatterna är en annan trist affär. Utan Skånetrafikens app kan du inte ta del av deras 25-procentiga prisnedsättning. Även här bör du tänka på den stora bilden: mobilabonnemang utan surf är riktigt billiga, för att inte nämna själva telefonen (min kostade 199 kronor). Att åka tåg är dock något enklare: de flesta planerar sin tågresa med längre framförhållning än nästa stadsbusstur. Tvärtom vad många tror kan man dessutom fortfarande få sms-biljett skickad till knapptelefoner.

Att signera utan mobilt bank-id

Back to basic. En fysisk bankdosa är en oumbärlig kamrat i ett nedkopplat liv. Det tar lite längre tid att knappa in alla koder, och glömmer man sin dosa är man rökt, men man kan i varje fall fortsätta använda internet. Svenska myndigheter och banker är dessutom förpliktigade att erbjuda flera olika alternativ för inloggning. Man kan till exempel använda ett bank-id på sin dator.

Att hitta vägen

Det är lika bra att erkänna det direkt: Det är svårt att hitta utan Google maps. För den navigeringsmässigt underutvecklade är den lilla blå pricken ett oumbärligt hjälpmedel när man traskar fram längs Lunds virriga gatsystem. Det finns dock några hjälpmedel från ”förr i världen”. Knip en karta över de städer du ofta besöker från Turistcentrum och lägg den i standardväskan som backup. Ha också som vana att kolla upp hemma på datorn var platser ligger innan du ger dig av. En riktigt gammal goding är att fråga en förbipasserande om vägen, men den är till och med för retro för mig.

 

Så påverkas vi av smarta telefoner

I dag har lejonparten av alla unga en smarttelefon.  Alltför mycket skärmtid medför dock en rad komplikationer för den som studerar.

Sömnproblem

Antalet unga i åldrarna 15-24 år som diagnostiseras med sömnstöringar ökar enligt ny statistik från Socialstyrelsen. En studie av Sara Thomée, psykolog knuten till Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet, visar att det sannolikt finns kopplingar mellan stor mobilanvändning och sömnproblem. Den som använder sin mobil frekvent är också mer sannolik att känna sig stressad, speciellt i de fall då mobilen används sent på natten. Med mindre sömn hinner inte hjärnan bearbeta det man lärt sig under dagen och den investerade studietiden riskerar att bli bortslösad.

Sämre fokus

I dag rapporterar media återkommande om ungas allt sämre förmåga att hålla fokus en längre stund. Den som löser distraktionsproblemet med att lägga mobilen upp och ner på bordet under föreläsningen bör dock tänka till. Enligt en studie publicerad vid The university of Chicago kan blotta närvaron av en smarttelefon försämra både arbetsminnet och problemlösningsförmågan. Det beror på att självbehärskningen som krävs för att avstå från att ta fram mobilen upptar delar av din hjärnkapacitet. Den som mot förmodan har sin mobil i fickan under tentan (det strider mot universitetets regler för fusk) presterar således sannolikt sämre än om den hade lämnat mobilen i väskan.

 

About the author

Filippa Werner Sellbjer är reporter på Lundagård och var studentkrönikör från hösten 2016 till vintern 2017.