Nobelpristagare besökte terminens sista Studentafton

- in Nyheter

Gästerna på förra veckans Studentafton var Nobelpristagarna Donna Strickland och Gérard Mourou. De två fysikerna berättade med humor och inlevelse om sina liv och sin forskning, vilket förde till många skratt i det fullsatta Universitetshuset.

Donna Strickland och Gérard Mourou är två av årets tre Nobelpristagare i fysik. Tillsammans har de utvecklat en metod för att frammana de kortaste och mest intensiva laserpulser som människan skapat. Ett användningsområde för upptäckten som tillämpats på miljontals är synkorrigerande laseroperationer. Tillsammans gästar de två pristagarna årets sista Studentafton.

Foto: Ellen Norman

Kvällens moderator, journalisten och programledaren Catarina Rolfsdotter-Jansson, ställer dock inga frågor till professorerna om laserupptäckten. Hon är nyfiken på hur de lyckats bli så framgångsrika: hur de hittat drivkraften och kommit på idéer och hur de fått forskningen att samspela med deras övriga liv. När Gérard Mourou svarar på frågan om hans drivkraft får moderatorn ett så ärligt och enkelt svar att publiken brister i skratt.

– Tja, jag gillar fysik, säger han.

Sedan tillägger han:

– Om du älskar det du gör, känns det inte som arbete.

När Donna Strickland får samma fråga berättar hon om sin otroliga passion för fysik och hur hon associerar låten Girls just wanna have fun med fysik. Det för samtalet in på det faktum att Donna Strickland är den tredje kvinnan någonsin att tilldelas Nobelpriset, och den första på 55 år. För intressera kvinnor för fysik anser Donna Strickland att fysik måste få en högre status.

– I dag vill alla studera medicin för att finna ett bot på cancer, vilket självklart vore underbart. Annars väljer naturvetare att bli ingenjörer för att tjäna mycket. Men att bli fysiker, det lockar få, kvinnor som män, säger Donna Strickland.

Catarina Rolfsdotter-Jansson vill också veta hur och när Gérard Mourou och Donna Strickland får sina idéer.

– De kan komma när som helst. En gång fick jag en väldigt bra idé då jag var i en skidlift. Då var jag direkt tvungen att åka till labbet, berättar Gérard Mourou som åter får publiken att brista i skratt.

De följande publikfrågorna i den öppna frågestunden kretsar också kring hur de funnit ork, motivation och idéer samt hur de varit säkra på att en idé är den rätta. På det sista svarar Donna Strickland:

– Det vet du. Har man en riktigt bra idé är det nästan en fysisk upplevelse. Det känns rätt.

– Det är som när man väljer att börja med en sport. Eller att spela ett instrument. Det är en självklarhet, fyller Gérard Mourou i.

En student frågade hur man ska stå ut med frustrationen när man inte tycks kunna lösa ett problem.

– Det du kallar frustration, kallar jag kul. Vissa problem har tagit mig 10 – 15 år att lösa, svarade Gerard Mourou.

Den enda rätta vägen att bli framgångsrik forskare finns inte, menade professorerna vid slutet av Studentaftonen.

”Dröm stort och jobba hårt” är Nobelpristagarnas avslutande visdomsord till sina åhörare.

Foto: Ellen Norman