LTH håller metoo-rörelsen vid liv

- in Nyheter

Under Lunds tekniska högskolas (LTH) nollning i höstas uppmärksammades två fall av sexuella ofredanden. LTH påskyndade därför sitt arbete med kampanjen Det är inte okej, som ska motverka kränkande beteende. Den är dock försenad och beräknas att starta tidigast i mars i år.

– Vad vi vill uppnå med kampanjen är en ”aha-upplevelse”, att få så många som möjligt att tänka sig för när det gäller hur man uttrycker sig eller beter sig, säger Bodil Ryderheim, arbetsmiljösamordnare vid Lunds universitet.

Efter att ha tagit del av flera vittnesmål från studenter som upplevt kränkande behandling fick Bodil Ryderheim tillsammans med några kollegor idén till kampanjen. Det här är andra gången som kampanjen äger rum på LTH. Första gången var hösten 2013. Bodil Ryderheim sade i höstas till Lundagård (nr 6, 2018) att kampanjen beräknades starta i början av 2019 och att de påskyndade arbetet med den. Men kampanjen är försenad och kommer troligtvis ske först i mars eller april.

En särskilt problemdrabbad period på LTH är den tre veckor långa nollningsperioden där alkoholhets och sexuella trakasserier förekommer, vilket Lundagård tidigare rapporterat om. I ett fall har en student som ofredat andra blivit avstängd från att delta i nollningsaktiviteter.

Teknologkåren (TLTH) är medvetna om problemen och är också med och bedriver arbetet med kampanjen.
– Likabehandling är alltid en väldigt viktig fråga för oss sedan vi fått inrapporterade fall av trakasserier under förra året som gjort att vi velat göra något extra för att uppmärksamma detta problem, säger Maria Gunnarsson, ordförande för TLTH.

Utöver kampanjen håller LTH en föreläsning för alla nyantagna studenter som behandlar frågor kring likabehandling.
– Det här är också ett sätt att hålla liv i metoo-rörelsen, säger Bodil Ryderheim.