Lång väg för Lunas rockar

- in Feature, Novisch

Processen har varit lång och snårig, och misslyckats förut. Efter idogt arbete och turliga omständigheter kan nu Lunds Naturvetarkår (Luna) sälla sig till skaran kårer med särskild utstyrsel. 

Höstterminen år 2014 tar Alexander Ekman flyttlasset från Västergötland till Lund för att studera på naturvetenskapliga fakulteten. Förväntningarna på studentlivet är höga och framför sig ser han en novischperiod full av aktiviteter, upptåg och nollningsutstyrsel.

Men någon nollningsutstyrsel finns inte på Luna.

– Jag såg novischer från andra program ha utstyrsel och kostymer och undrade varför inte Luna hade någon, säger Alexander Ekman till Lundagård.

Snart blir han själv fadder. Tillsammans med kollegorna i fadderutskottet tar han med sig tankarna från sin egen novischperiod och utskottet provar sig fram för att hitta en Luna-utstyrsel. Entusiasmen från kåren är halvljummen, långtifrån den overall-patriotism som han ser på andra sidan Tornavägen.

På ett utskottsmöte för två år sedan får han en idé.

– Det slog mig som en blixt från klar himmel. En av pappas bekanta arbetade på ett företag med massor av laborationsrockar, perfekt som utstyrsel för Luna, säger han.

Alexander Ekman får ett exemplar från företaget. I en hink i Spartas badrum färgar och trycker han den för hand. Inget fagert resultat, om han får säga det själv, snarare ”skitfult”. Men processen är igång. När han har kostnadsberäknat och presenterat rockidéen för utskottet skymtar han, tillsammans med utskottet, en lösning på Lunas kostymlöshet.

Jesper Sjöström Strobel i Lunas kontor, omringad av rockar i olika färger. Foto: Louise Lennartsson

Alexander Ekman är inte först med kostym-ambitionerna på Luna. Kårens tidigare kårordförande Jesper Sjöström Strobel minns ett försök som gjordes omkring år 2011, några år innan han själv blev ordförande.

– Kåren köpte in ett tiotal svarta snickarbyxor med Luna-loggan på. Själv har jag två stycken men det var få andra som ville ha, säger han.

Istället skänktes snickarbyxorna till lägergården Lillsjödal, där de i dag används som arbetskläder.

Åter till Alexander Ekman och fadderutskottet, som efter försöket i Sparta-badrummet insåg att färgning för hand var ett övermäktigt jobb. De sökte efter alternativa lösningar.

– Det visade sig att företaget som LTH [Lunds tekniska högskola reds. anm.] använder för sina overaller precis hade lagt ut laborationsrockar på test. Vi hade tur, säger Alexander Ekman.

Hanna Sjö har arbetat med framtagandet av de nya rockarna. Foto: Louise Lennartsson

I dag är Lunas kontor fyllt av rockar i olika färger. En färg för varje studieråd på fakulteten. Tidigare ordförande Hanna Sjö berättar att intresset bland studenterna varit stort, och hälsar glatt på några rockklädda studenter som går förbi.

– Vi har sålt över 100 rockar till äldre studenter och köpt in 200 till de nya studenterna. De går åt snabbt, säger hon.

Alexander Ekman hann sluta innan rockarna blev verklighet. Men på en telefonlinje från Cern hälsar han att han är nöjd över resultatet och glad över att studenterna använder dem.

En färg för varje studieråd. Lila: biologi, rosa: matematik, gul: geologi och naturgeografi, mörkröd: kemi, grön: miljövetenskap, blå: fysik. Foto: Louise Lennartsson