Att bli kär med huvudet

- in Nyheter

Den nya dejtingappen Intellilove fokuserar på intellekt snarare än utseende. Lundagårds Cecilia Falkman funderar över vad blir vi attraherade av och hur framtiden ser ut för nätdejting. 

Jag blir imponerad när en vän berättar att hon träffade sin nya partner på Tinder. Jag tycker själv att det är svårt att hitta ”den rätta” bland alla höger- och vänsterswipes, och upplever ofta en viss frustration när det kommer till dejtingappar. Min vän berättar hur många dåliga dejter hon har varit på innan hon mötte sin partner. Jag tänker att det är kört. Så många kommer jag aldrig att orka med.

En annan som reagerat på den plattheten i dejtingindustrin är Niklas Gerholm. Han är företagsfilosofi och grundaren bakom den nya appen Intellilove. Vilket han beskriver som en dejtingapp för 20-talet.
– Jag upplevde att många, framförallt tjejer var trötta på det ytliga i dejtingmarknaden. Jag ville göra en dejtingapp som kändes mer äkta, säger Niklas Gerholm när jag intervjuar honom över telefon.

Skärmdump från Intelliloves startskärm. Marie är en fiktiv person.

Spel, etik och moral
På appen Intellilove visas ett galleri av pixlade porträttbilder av andra användare. På en persons profilsida visas vad denne svarat på olika etiska och personliga frågor. Därefter kan användarna utmana varandra i quiz eller ordpussel. Utmanaren väljer en fråga från ett kartotek, såsom ”Skulle du ange din bästa kompis om han eller hon hade begått ett mord?”, som sedan måste besvaras av förloraren. Profilbilden blir tydligare allteftersom spelet går, och efter sex vinster kan du börja chatta med personen.

En annan sorts press
Jag frågar Niklas om pressen inte bara flyttas från ett utseendefokus till krav på att prestera intellektuellt. Han hävdar bestämt att så inte är fallet.
– Spelen är bara lekfulla, och det gör ju verkligen inget om man förlorar. Det är också genom att förloraren besvarar frågorna som man lär känna varandra.

Intellilove släpptes till en början i de stora universitetsstäderna Lund, Uppsala, Linköping och Umeå. De är inte de första att sikta in sig på studenter. Förra året lanserades ”The Marriage Pact” i Oxford, ett dejtingevent med förlaga från Stanford, där deltagare blir hopparade via en algoritm efter att ha svarat på ett frågeformulär.

Appar har blivit en sorts dejtandets viagra. Frågan är om det fungerar eller, om det tvärtom, till och med försvårar sökandet efter kärlek. Trots alla dessa appar, avancerade dejtingevents och nya teknologier kan jag inte låta bli att tänka att dejting verkar bli alltmer komplicerat.

Och vad kommer härnäst – en app baserad på feromoner? Eller blir det, som i filmen Gattaca från 1997, till slut en fråga om gener?

Den komplicerade kärleken
Mekaniken bakom förälskelsen är komplicerad. I programmet Kärlekskoden som gick på SVT för några år sedan undersöktes allt från deltagares kroppsspråk till personlighet. Konceptet var en blandning av realityserie à la The Bachelor och populärvetenskap.
– I dag dejtar vi med ideologi i bakhuvudet, säger Niklas Gerholm.

Det har han själv har haft i åtanke vid utformningen av Intellilove. Partners värderingar spelar roll, men det ska vara också vara roligt, menar han.
– Vi riktar oss till människor som gillar att dejta och spela. Det är en nischad grupp och vi kommer aldrig att bli lika stora som Tinder. Men vi kommer att ha mer dedikerade användare.

Hur det än förhåller sig när det gäller feromoner och värderingar kanske det inte är så fel att trappa ner på allvaret, och att se förälskelsen som just ett roligt spel.