Lundagård träffar rektorskandidaterna: Fredrik Andersson

- in Nyheter

Lundagård intervjuar rektorskandidaterna. Nu är det Fredrik Anderssons tur. 

Född: 1968, i Fjälkestad, en mil norr om Kristianstad.
Har pluggat: Matematik och nationalekonomi. Spenderade första året som doktorand vid universitetet i Berkeley i Kalifornien, och disputerade i Lund 1995.
Gör: Professor och rektor (dekan) vid Ekonomihögskolan i Lund.

Har du något extra roligt minne från studenttiden?
För mig var studier ett stort steg. På ett sätt självklart, men ändå ett stort steg. Det är kanske ändå året i Berkeley som satte mest avtryck, eftersom jag landade i nationalekonomi som jag verkligen var intresserad av och ägnade mig åt det på heltid. Det var ett år med många intryck.

Vad har du för civilstånd?
Separerad, med barn på halvtid.

Vad röstar du på?
Det tänker jag inte svara på.

Varför vill du bli rektor vid Lunds universitet?
Ja, den frågan har jag knappt ställt mig själv färdigt. Jag har jobbat i den här rollen i åtta år och tycker att universitetet är en fantastisk institution. Jag kan se att det finns stora omvärldsförändringar, och att det finns en balansgång framåt. Universitetet måste vara väldigt fast i sin tradition av integritet och intellektuell klarhet, men samtidigt vara snabbfotad för att möta omvärldsförändringar – inte minst krav från studenter, digitalisering och samverkan med omvärlden.

Vilka erfarenheter tar du med dig från ditt nuvarande jobb?
Det är inte så att jag tror att jag är unikt välrustad att navigera universitetet, men jag är intresserad av universitetet som en viktig samhällskraft. Jag är djupt förankrad akademiskt, har hög integritet och är samtidigt någorlunda snabbfotad i att möta omvärldsförändringar. Vi kan inte ta för givet att studenter ska komma till oss och investera flera år i en utbildning om vi inte verkligen är på tårna. Lunds universitet ska vara internationellt konkurrenskraftigt i forskning och utbildning.

Vad tjänar du i dag?
Hmm, faktum är att jag inte har siffran. Det går ju att slå upp. Jag reser lite, så det kan bli någon hundralapp i traktamente. Bortsett från det så har jag en fast lön. Den är ca 92 000 kronor.

Och har du tänkt någonting på löneanspråk?
Nej. Högre än så…

Finns det några specifika förändringar som du vill driva igenom?
Det finns ju olika nivåer, men en mycket långsiktig vision är att ett universitet som Lunds universitet ska vara mer autonomt än andra statliga myndigheter. Men det är inte en fråga som är särskilt meningsfull att driva om inte det kommer impulser som öppnar upp det spåret. Jag tycker att universitet bör ägna mycket kraft de kommande åren på att tänka i termer av hur vi möter nya studenters behov och efterfrågan, för att tala lite ”nationalekonomska”.

När är första intervjun?
Alla intervjuer är väl under en tredagarsperiod i slutet av nästa vecka.

Är du nervös?
Nja, jag har inte riktigt hunnit bli det.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Matilda Ernkrans: ”Det är inte så att allt kommer att bli som vanligt”

Fredag den 29 maj kom beslutet att Folkhälsomyndighetens