51 saker att göra i hemkarantän

- in Studentliv

Är du uttråkad i din hemkarantän? Stirrar du in i väggen och pillar dig i naveln? Isaac Newton utvecklade infinitesimalkalkylen och Shakespeare skrev Kung Lear i karantän. Du behöver inte vara sämre. Här är 51 saker du kan göra medan du isolerar dig från samhället.

 1. Ladda ner Tiktok
  Unga flockas till appen, så är du över 20 år kan det verka som fel plats för dig. Men med en algoritm som anpassar flödet efter saker du gillar, och 500 miljoner aktiva användare världen över lär du inte att ångra det.
 2. Lär dig att koda
  Med platser som Khan Academy och Codecademy finns det gott om resurser för dig att lära dig koda under de kommande veckorna. Programmering är ett världsspråk som kan hjälpa dig med mycket efter denna pandemi.
 3. Rensa ut garderoben
  Vi vet alla hur mycket kläder du har som du egentligen aldrig tar på dig. Fyll några påsar med dessa som du kan donera.
 4. Ladda ner appen Flaire
  Det är en app som har blivit allt mer populär bland svenska ungdomar. Genom att spela spel kan man få coins som man sedan handlar riktig mat för.
 5. Sy
  Minns du alla kläder du tidigare inte längre ville ha? Ta en titt i påsen och se om du inte kan omvandla något till en ny sak. Allt du egentligen behöver är nål, tråd och lite fantasi.
 6. Yoga!
  Du har velat börja med yoga länge, men “inte haft tiden”? Nu har du all tid du behöver. Med oändligt många lärare på Youtube som kan lära dig yoga steg för steg, kan du vända denna pandemi till en hälsosam nystart. Ditt nyårslöfte behöver inte vara över än.
 7. Läs Harvardklassiker
  Harvard har sedan länge 800 av sina klassiker gratis på nätet. Det är bara att gå igenom listan och läsa. Tidigare nämnda Kung Lear finns med, som skrevs då Shakespeare satt i karantän.
 8. Titta på filmer från Studio Ghibli
  Är du trött på Disneyfilmer som du kan utantill? På Netflix finns tecknade filmer från Studio Ghibli som påminner om Disneyfilmer, men med en japansk twist. Sist tittade jag på Spirited Away (2003) om en liten tjej med ett påhittat namn och föräldrar som blir förvandlade till grisar. Med finns också en gigantisk talande bäbis. Fråga inte, bara titta.

  Illustration: Caroline Ulvros.
 9. Undervisa barn
  Vissa av oss har barn i vår omgivning som sitter hemma i karantän. Skoltiden de missar kan vara kritisk för deras utveckling. Någon timme om dagen av studier kommer både få tiden att gå snabbare, skapa struktur och hjälpa barnen. Så länge de inte är sjuka, förstås.
 10. Lär dig om aktiesparande
  Vi är på väg mot en lågkonjunktur, och förutom att ekonomin kommer att gå dåligt ett tag framöver så betyder det “rea” på aktier. Det kanske är dags att börja experimentera, men först är det viktigt att veta vad du gör. Banker som Avanza har poddar och bloggar som lär dig grunderna i aktiesparandet.
 11. Undersök hur länge dina toalettrullar kommer räcka
  Är du en av dem som har köpt hundratals toalettrullar? Undersök hur länge de kommer räcka på den här hemsidan. Spoiler alert: du har för många.
 12. Planera din nästa semester
  Vi kommer inte att få resa på ett tag, men det är aldrig för tidigt att planera nästa resa. Var ska du bo, hur tar du dig därifrån till marknaden, hur tar du dig dit från flygplatsen? Google-bilder är din vän.
 13. Ring din mamma
  Hur länge sedan var det du ringde mamma? Skäms på dig.
 14. Tillaga den perfekta potatisen
  Är det inte dags för oss att, i egenskap av potatisens nation, lära oss att tillaga våra knölar perfekt? På denna hemsida kan du ange hur stor din potatis är och få svar på exakt hur lång tid du behöver tillaga den.
 15. Skriv den där boken
  Du vill skriva en bok, det vet jag. Men om du inte börjar så kommer du aldrig bli färdig. Nu är det dags.
 16. Allmänbilda dig 
  Varje punkt på denna hemsida utgör ett viktigt event i mänsklighetens historia. Den tar dig till en Wikipedia-artikel om händelsen. Till exempel, visste du att det första fotot togs 1839?
 17. Ansök till studier under höstterminen 2020
  Vi är på väg mot en lågkonjunktur. Finns det en bättre tid att utöka dina kompetenser och studera något nytt? Antagning.se har öppnat sin ansökning fram till mitten av april, så du har gott om tid att kolla igenom allt från distansutbildningar i Lund till utbildningar i Umeå.
 18. Sticka och brodera
  Det är så himla kul att sticka och brodera. Gör en kopp te och se en instruktionsvideo. Snart kommer du inte kunna sluta. Varför inte göra som psykologstudenten Kamille Benthien som har gjort en Instagram för allt hon skapar?
 19. Städa huset
  Jag vet att du inte vill, men ett städat hus kommer få dig att må bättre. Se till att städa i skåpen du inte längre orkar öppna för att de är så stökiga.
 20. Rita
  Ta ett stort papper, och börja rita. Det måste inte vara fint, men sluta inte förrän du har täckt hela pappret. Försök med nya färger och former och upptäck att du faktiskt är rätt duktig på det.
 21. (Åter)upptäck Harry Potter 
  Du kan ta en resa runt Hogwarts, eller upptäcka vilket hus du tillhör på J.K Rowlings officiella hemsida för Harry Potter världen. Jag tillhör Ravenclaw! Bra tillfälle att träna på att sticka och göra en halsduk med husets officiella färger.
 22. Planera hur du vill fylla resten av dina 80 000 timmar
  Du kommer jobba runt 80 000 timmar under ditt arbetsföra vuxenliv och 80000 hours, en hemsida av studenter från Harvard, visar dig hur du kan använda tiden för att skapa en bättre planet med mindre lidande. De jobb som listas som mest effektiva är inte de man vanligtvis kommer att tänka på. 
 23. Lär dig om 1365 dinosaurier
  På världens största databas om dinosaurier kan du lära dig allt om dinosaurier. Det är dags att återupptäcka fascinationen från mellanstadiet.
 24. Lär dig ett nytt språk
  Ladda ner Duolingo, Drop eller en motsvarande app och lär dig ett nytt språk. Because why not?
 25. Meditera
  Att meditera är bra för både din mentala och fysiska hälsa. Du borde göra det mer.
 26. Fixa ditt CV
  Det är aldrig för tidigt att skapa ett fint CV. Vare sig du studerar eller arbetar kan du använda sidor som Canva för att göra ett CV som verkligen sticker ut från mängden. Det kan behövas när lågkonjunkturen slår till.

  Illustration: Caroline Ulvros.
 27. Gör origami
  Det är så himla kul, men man ger alltid upp efter ett tag. Nu kan du verkligen ta dig tid att skapa den perfekta lilla figuren.
 28. Gå igenom dina bilder på telefonen
  Detta kommer göra dig glad eftersom du kommer minnas alla otroliga upplevelser du haft med dina nära och kära. Men viktigare än så, du kan rensa bort alla bilder du inte behöver. T.ex. den där videon på konserten som förstör din trumhinna varje gång du lyssnar på den? Eller alla bilder på mat? Det är dags att säga adjö till dem.
 29. Bli medveten om att detta också kommer att passera
  På denna hemsida kan du se hur denna dag är en av oändligt många. Karantänen kommer att passera och du kommer titta tillbaka på tiden och önska att du tog vara på den och njöt av stundande suboptimala förutsättningar.
 30. Tillaga den perfekta steken
  När du väl lärt dig hur du tillagar den perfekta potatisen (se punkt 14), kan du använda denna hemsida för att hitta det perfekta sättet att tillaga din köttbit precis såsom du vill ha den. De visar hur väl tillagad biten kommer vara givet värmen, tjockleken och hur länge du tillagar den.
 31. Titta på alla världens flygplatser
  Funderar du på hur coronaviruset kunde sprida sig så här snabbt? Undersök denna hemsida för att se alla världens flygplatser och hur långt det är mellan dem.
 32. Sök sommarjobb
  Resor kommer begränsas ett tag framöver. Du kommer vilja sommarjobba, och på Arbetsförmedlingens Platsbanken kan du hitta massor av jobberbjudande. Varför inte försöka skriva det perfekta personliga brevet efter att ha fixat ditt CV (punkt 26)? Då kommer du även ha extra mycket pengar när du väl kan resa igen.
 33. Lär dig köra bil
  Det finns massor av appar och hemsidor som lär dig det teoretiska inför körkortstestet. Det kan vara ett bra sätt att använda din tid för att spara pengar på lektioner när du väl ska ta körkortet.
 34. Läs Factfulness (2018)
  Boken av Anna Rosling Rönnlund, Hans Rosling och Ola Rosling motsätter sig den globala okunskapen. De visar hur majoriteten av människor på jorden, från högutbildade till lågutbildade, inte förstår hur de globala trenderna rör sig när det kommer till krig, fattigdom och utbildning.
 35. Tillaga en ny maträtt
  Det är alltid kul att vara i köket. Det kanske är dags att försöka sig på den där rätten som ser så svår ut? Mitt tips är att gå till Zeinas matblogg, Zeinas Kitchen, för att hitta bakverk och rätter från alla världens hörn.
 36. Titta på din favoritfilm från när du var liten
  Inget är starkare än nostalgi. Gör en kopp varm choklad och titta på den filmen du brukade ha på VHS när du var liten. Upptäck sedan hur problematisk och dåligt producerad den är och fundera på hur långt både du och samhället har kommit.
 37. Vad är meningen med livet?
  Du tänkte nog på denna frågan när du var 15, men har inte haft tid att fundera sedan dess. Det kanske är dags? Läs kritik av din världssyn och se om du verkligen kan försvara den.
 38. Gör detsamma med politik
  När lyssnade du senast på en opinionsbildare med motsatt åsikt? Gör det! I värsta fall kan du skratta åt hur dumma de är, men i bästa fall kommer du antingen kunna formulera nya argument för din position eller så blir du övertygad och ändrar åsikt.
 39. Fråga bekanta om nya Youtube-kanaler
  Det finns mycket på Youtube som vi inte känner till. Din bästa vän kanske känner till världens bästa kanal? Jag har fastnat för psykologiska analyser av polisförhör, videos av Youtubern “Jim Can’t Swim”.
 40. Gör en lista
  Listor är bra, och användbara. Gör en lista på dina favoritfilmer och dela dem bland dina vänner. Gör en lista på saker du vill göra i framtiden. Gör en musik-spellista. Eller varför inte göra en lång lista om 51 saker du kan göra i karantän?
 41. Deklarera
  Det är dags att deklarera, se till att få det gjort redan nu. För många handlar det bara om att godkänna deklarationen. Gör du det lär du få återbäring redan till påsk.
 42. Stöd ett lokalt företag
  Finns det ett litet bageri som du brukar handla ifrån? Eller en liten affär som du älskar? Det är kanske dags att höra av dig och fråga om man kan köpa presentkort, om du redan vet med dig att du kommer handla från dem när detta är över? De behöver stöd i dessa tider.
 43. Titta på dokusåpor
  Det finns en anledning till varför dokusåpor som Paradise Hotel är så populära och det kanske är dags att upptäcka det? Ingen kommer att döma dig.
 44. Inse hur mycket du är värd
  Du är värdefull, men hur värdefulla är elementen i din kropp? På denna hemsida kan du undersöka just det.
 45. Designa ditt drömboende
  Med Ikeas interaktiva planeringsverktyg kan du designa ditt drömboende. Du behöver inte köpa allt, men låt din kreativitet flöda.
 46. Beställ hemleverans
  Vilken bättre tid att ha måndag, torsdag eller kanske tisdagsmys? Finns inget som säger att du bara kan mysa på fredagar. Genom att beställa hem mat stödjer du också samtidigt lokala restauranger.
 47. Gör karamellpopcorn
  Det enda som krävs är popcorn och socker, men ändå är det inte helt enkelt. När du har hittat ett recept som funkar har du ett för alltid.
 48. Ta en ny profilbild
  Någon måste säga det, så jag kommer göra det: Din profilbild på Facebook är hemskt dålig – det är dags att ta en ny. Fixa upp dig, ta på dig något fint och hitta en fin bakgrund. Tvinga någon att ta hundratals bilder på dig tills du får till en perfekt. Alternativet: ta selfies.
 49. Vin, vin och mera vin
  Systembolaget har öppet, och om jag minns rätt så är sprit jättebra för att skydda sig mot virus. Det kanske handlade om handsprit? Nåväl, det skadar inte att prova något nytt.
 50. Spela brädspel
  Spela Monopol, Uno, eller ett annat spel som för alltid kan förstöra dina familjeband och närmsta relationer.
 51. Håll dig uppdaterad
  Det är viktigt att vi i tider som dessa håller oss uppdaterade om utvecklingen och nya direktiv. Det handlar om att rädda liv och skydda de svagaste bland oss. Har du någon omkring dig som inte har tillgång till information är det tid att nå ut till dem och förklara. Du kan även göra mycket för de äldre bland oss. Fråga om de behöver hjälp med att handla mat eller att hämta ut mediciner. Slutligen, håll dig säker!