Litteratur att skölja ned lösgodiset med

- in Kultur, Kultur & Nöje
@Lundagård

Även om du har ett och annat Zoom-möte att delta i just nu, är det dags för dig, och oss alla, att åtminstone försöka unna oss lite. Påsken är vårens högtid, och lösgodiset kostar en bråkdel av vad det brukar. Vet du inte vad du ska läsa, när kurslitteraturen får vila? Det är här Lundagårds litterata kommer in i bilden: 

Gift av Tove Ditlevsen (på svenska 1971)

Självbiografisk roman med början i äktenskapet med den gamle och föga tilldragande mannen Viggo F Möller, rör sig berättelsen vidare genom romandebuten, konstnärslivet, barnen och författarskapet fram till äktenskapet med läkaren Carl, som gör henne beroende av narkotika. Bland det obehagligaste jag läst.

ensamtal av Ann Jäderlund (2019)

Ann Jäderlund skriver med inga medel, och knappast några ord. Hennes senaste diktsamling heter ensamtal, och bottnar i brevkorrespondensen mellan kritikern Ingeborg Bachmann och poeten Paul Celan. Bland annat.
Du läser den från pärm till pärm på tjugo minuter, men om allt går vägen tar den hela våren i anspråk.

Alve Rauer

Sympatisören av Viet Thanh Ngyuen (på svenska 2018)
I Sympatisören av Viet Thanh Ngyuen läser jag om en verklighet som är allt annat än svartvit. I stormakternas skugga tvingas en nordvietnamesisk agent navigera bland vänner som är fiender och fiender som, trots allt, är ganska sympatiska. Vad händer i längden med en människa som lever genom lögner?

Hönan som drömde om att flyga av Sun-Mi Hwangs (på svenska 2015)
Så här i påsktider bör man väl… läsa om en höna. Sun-Mi Hwangs hyllade bok Hönan som drömde om att flyga är en hjärtsnörpande blandning av Den fula ankungen och George Orwells Djurfarmen. Honan Knopp har tröttnat på att lägga ägg efter ägg. Hon vill ruva, hon vill ha sin egen kyckling och framför allt, hon vill vara fri.

Cecilia Falkman

Handbok för städerskor av Lucia Berlin (på svenska 2016)
Den alltigenom erkända och prisade novellsamlingen Handbok för städerskor av Lucia Berlin (på svenska 2016) håller allt som utlovas. Sammanvävda livsberättelser i USA och Mexiko. Rolig, gripande och oerhörd läsning för alla. Personlig rekommendation: novellerna ”Min jockey” och ”Hennes första avgiftning”.

Döden på stranden av Per Högselius (2020)
Det är tid för reflektion, och återuppståndelse, och kanske döden. Per Högselius essäsamling Döden på stranden (2020) utforskar standerns kulturhistoriska roll; en gräns mellan liv och död, mellan brutalitet och skönhet, semester och övergivenhet. Formellt kantig men djupt inkännande, ger nya tankar och introspektion bränsle.

Amandus Gustafsson