Hur ska du fira Siste april?

- in Hej Student!
@Lundagård
Anna Nilsson läser teologi vid LU. Foto: Vendela Källmark

Anna Nilsson

Tänker du på social distans?

– Jag försöker tänka på det även om det är svårt och tråkigt. Man märker hur beroende man är av att vara tillsammans med andra. 

Följer du myndigheternas rekommendation?

– Det hoppas jag. 

Är du rädd att bli smittad?

– Nej, det är jag inte.

Hur ska du fira Siste april?

– Jag ska vara i domkyrkan på kvällen och spela piano på en mässa. Vi kommer vara färre än 50 personer. 

Festar du mindre nu än tidigare?

– Nej, men det går inte att festa mindre än vad jag gör från början, haha.

Tycker du att andra följer rekommendationerna?

– Nej, inte alla. Det stör mig inte direkt, men visst tänker jag ”oj” ibland när folk sitter tätt.

Är åtgärderna överdrivna?

– Nej, myndigheterna hade inte gått ut med sådana rekommendationer om det inte vore allvar.

Josefine Johnsson och Aser Hmeidi som läser mode respektive japanska. Foto: Vendela Källmark.

Aser Hmeidi and Josefine Johnsson

Are you thinking about social distance?

Aser: – Yes, this is my first day interacting with other people. I’ve been selfquaranting for a month and now I’m confident that I don’t carry the disease. I’m trying to keep my social interactions at a minimum.

Josefine: – Jag tar det på svenska, haha. Jag stannar mestadels hemma och är ute med familjen. Men det är skönt att umgås med andra också som inte är familjen, som nu till exempel. Men jag tvättar händerna lite extra.

How is your life now compared to how it was a year ago?

Aser: – In Sweden the restrictions are it’s not very strict. But since my mother is older, I personally try to be safe and not meet people. I go out less, but that’s the only impact on me.

Josefine: – För mig är det mer skolan som påverkats. Jag pluggar mode i Milano vanligtvis, men kom hem för en månad sedan. Det känns tryggare att vara hemma, men det har påverkat mina studier eftersom Milano som mode-stad är en stor del av min utbildning, och nu kan jag inte vara där.

Do you still party?

Aser: – No, not at all.

How about your friends?

Aser: – They might meet people, but they don’t party.

Josefine: – Nej inte mina heller.

Do you think the restrictions are enough?

Aser: – I think it’s a bit too relaxed in Sweden. It might be stressful for old people here, compared to in Italy, to for example go out when there’s so many people outside. So I think it should be a little stricter.

Josefine: – Både och. Jag förstår att skulle kunna ta hårdare tag för att skydda de äldre, men samtidigt borde man tänka på ekonomi och att det är viktigt att kunna träffa människor för hälsans skull. Jag tycker att Sverige har skött det bra.

How are you celebrating Siste april?

Aser: – What is that?

Josefine: – Jag kanske träffar någon kompis hemma hos någon. Det blir ingen fest i storgrupp.

Lovisa Lindström och Tora Abrahamsson läser maskinteknik vid LU. Foto: Vendela Källmark.

Lovisa Lindström och Tora Abrahamsson

Tänker ni på social distans?

Tora Abrahamsson: – Ja, man ses ofta utomhus när man ska träffa kompisar.

Lovisa Lindström: – Man söker sig inte till större grupper utan håller sig till sin lilla basgrupp. 

Hur ska ni fira Siste april?

Tora Abrahamsson: – Vi ska vara hos någon och grilla. Vi ska inte crasha stadsparken i alla fall.

Lovisa Lindström: – Det blir väldigt annorlunda från förra året.

Festar ni mindre nu än tidigare?

Tora Abrahamsson: – Det är inte lika mycket fester längre. Vi är aktiva inom studentlivet, och det mesta är inställt. Om någon fyller år så festar vi kanske, men det blir inga stora grupper.

Lovisa Lindström: – Ja, och vi ses mest utomhus, kanske grillar istället.

Hur skiljer sig era liv nu jämfört med för ett år sedan?

Tora Abrahamsson: – Väldigt mycket. Det var mycket evenemang på vår sektion och vi taggade inför valborg och kvalborg.

Lovisa Lindström: – Vi sitter ändå i skolan och pluggar tillsammans. Det kräver lite självdisciplin. Men jag tycker det har funkat bra eftersom man kan välja helt själv när man vill plugga. Framförallt de kurser när allt läggs ut online. Och man får mer fritid.

Vad gör ni på er ledighet?

Tora Abrahamsson: – Jag hänger med kompisar som jag annars inte skulle träffat. Folk hemifrån som också pluggar i Lund, men som jag sällan träffar annars. Också läser jag böcker, ja allt som man annars inte gör eftersom man inte hinner.

Lovisa Lindström: – Går långa promenader, ritar.

Peter Fromark läser rättssociologi vid LU. Foto: Vendela Källmark.

Peter Fromark

Tänker du på social distans?

– Ja, det gör jag. Det är luddigt var gränserna går när man är ute, men jag håller avstånd i den mån jag kan.

Följer du myndigheternas rekommendation?

– Det skulle jag säga. Det blir mer hemarbete och mindre skolarbete. Man märker tillståndet överallt med skyltar och plastrutor.

Är du rädd att bli smittad?

– Nej, det skulle jag inte säga.

Hur ska du fira Siste april?

– Det blir ju inget i Stadsparken, så det blir nog i lite mindre umgänge.

Festar du mindre nu än tidigare?

– Det är nog samma. Jag festade inte så mycket innan heller, det har jag inte gjort det senaste året.

Tycker du att andra följer rekommendationerna?

– Nja, både och. På stan sitter folk på uteserveringar ganska tätt, men i parkerna håller sig olika gäng ifrån varandra.

Är åtgärderna överdrivna?

– Jag tycker att det är en bra nivå. Jag älskar frihet under ansvar, så jag är inte för någon nationell masskarantän. Men visst, det krävs ju att folk följer det.