Replik: Lundaredaktionen är inte bekväm

- in Debatt

Detta är en replik på en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

I debattartikeln ”Medialt haveri kräver nya tag” anklagas Sydsvenskans lundabevakning för att vara fylld av triviala reportage, utan granskning av makten. Lena Philipson, chef för Sydsvenskans Lundaredaktion, håller inte med.

Som chef för Sydsvenskans Lundaredaktion blir jag glad över den kaxiga utmaning som Theo Vareman och Hampus Petersons debattartikel utgör. Men framför allt är jag positiv till att fler vill bevaka vår kommun.

Naturligt nog så håller jag inte med om kritiken mot Sydsvenskans Lundaredaktion. Debattartikeln ger inga exempel, men menar att Sydsvenskan fylls av triviala reportage, och att granskning av makten saknas.

Just reportaget försvarar jag gärna. Där kommer läsaren nära en människa eller ett skeende. Många av intervjuerna vi publicerar ger en röst till Lundabor som annars inte hade nått ut. Här följer några exempel som jag är mycket stolt över:

Vad gäller att granska makten och pengarna så är det något vi gör på många olika sätt. Granskningar tar tid och kraft, ofta har vi i Lund minst ett par stycken som vi arbetar på parallellt med det snabbare, vardagliga nyhetsflödet.

När det gäller Lunds universitet har vi alltid god konkurrens av Lundagård, men även här finns självklart utrymme för fler och mer. Några exempel på vad vi bidragit med:

Jag lovar att Lundaredaktionen inte är bekväm. Vi diskuterar varje dag vad vi ska skriva om för att vara relevanta för Lundaborna, och hur vi ska presentera historier och granskningar för att de ska nå sin publik.

Sydsvenskans Lundaredaktion har aldrig haft fler som läser och prenumererar, siffrorna stiger ständigt, och det ser vi som ett kvitto på att den journalistik vi gör är angelägen för Lundaborna.

Jag hoppas att Nyheter i Lund kan fortsätta utvecklas och vara en egen röst som komplement till oss andra.

Lena Philipson
chef för Sydsvenskans Lundaredaktion

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.