Malmö är årets studenstad 2021/2022

- in Nyheter, Studentliv

Malmö utses till Årets studentstad 2021/2022 av Sveriges förenade studentkårer (SFS) och prisas för sitt studentinflytande och samverkan, där studenterna är en naturlig del av staden. Men alla håller inte med. 

”Utmärkelsen går till en stad som inte räds över nya utmaningar. En stad som alltid har utveckling i fokus. En stad som är stolt över sina studenter. En stad som är  beredd att göra allt för att studenterna ska trivas – före, under, och efter sin utbildning.”, säger Linn Svärd, vice ordförande i SFS, i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Malmö är en studentstad att studera, leva och trivas i. Staden värnar om studenternas välmående och visar på ett välintegrerat studentinflytande i alla processer.”

Priset, som delats ut varje år sedan 1999 och förra året gick till Borås, mottogs under tisdagen gemensamt av Malmö universitet, Malmö Stad, Malmö studentkår och Odontologiska studentkåren i Malmö.

”Studenterna betyder massor för oss och utmärkelsen är ett kvitto på att vi är många som tillsammans har lyckats med att göra Malmö till en attraktiv studentstad”, säger Malmö stads kommunstyrelseordförande, Katrin Stjernfeldt Jammeh.

”I Malmö finns i princip hela världen samlat på en liten yta” tillägger hon.

Malmö universitets rektor, Kerstin Tham, menar att utmärkelsen har en symbolisk betydelse. ”För våra studenter, som till två tredjedelar tillhör första generationens akademiker, betyder det väldigt mycket att vi nu har universitetsstatus och att vi är årets studentstad.”

Lundagård har talat med 27-åriga Malmöbon Felicia Forsberg, som studerar till grundskolelärare vid Malmö universitet. Hon menar att studentlivet i Malmö inte är lika studentikost som i Lund, men att det trots allt är en bra stad att bo i som ung.

– Det är inte som i Lund där allt kretsar kring det sociala och gamla studenttraditioner.

– Här är det väldigt enkelt att leva som student. Malmö är ganska billigt, vilket är tacksamt när man pluggar och det finns ett stort kulturutbud, säger hon.

Hon blir lite förvånad när hon får höra talas om vinsten eftersom hon inte upplever att det finns ett lika rikt studentliv som i andra städer.

– Jag vet inte om det finns några direkta mötesplatser för studenter i staden – det kanske det gör, det kanske bara är jag som inte känner till dem.

Likt andra studenter, menar hon att det blivit svårare att upprätthålla en social relation med sina kursare under pandemin, och skattar sig lycklig som redan hade ett kompisgäng.

– Man märker att det blir svårare för studenter som inte känner folk sedan tidigare, eftersom det inte finns de här naturliga mötesplatserna som det gör i andra studentstäder – som kanske fortfarande har verksamheter, fast digitalt, säger Felicia Forsberg.