Spegatspexet lägger ned – ”För få personer har gjort för mycket”

- in Nöje, Nyheter, Spex

Terminen då det lilla familjära spexet skulle firat tio år lägger det ned. Spegatspexet kännetecknades enligt sin kassör Jules Hanley av sitt nytänkande, men medlemmarna får nu söka sig till de äldre spexen. 

Spegatspexet såg ljuset höstterminen 2011. Spegatspexets kassör Jules Hanley berättar att målet var att vara litet och ambitiöst, och testa koncept som de större, etablerade spexen inte har möjlighet till. Den lilla ensemblen på fyrtio personer möjliggjorde nytänkande.

Men pandemin satte käppar i hjulen, och Spegatspexets rullande verksamhet kommer nu till ett permanent stopp efter ett beslut den tolfte maj 2021. Det var dock inte helt oväntat, menar Jules Hanley.

– Det har varit på gång ett tag. Vi funderade på att lägga ner redan för två år sedan, men på ett terminsmöte kom vi fram till att vi skulle försöka igen.

För två år sedan var beslutet inte enhälligt, berättar Jules Hanley, men oavsett om man var för eller emot arbetade alla aktiva för att spexet skulle fortleva. Det huvudsakliga problemet som behövde hanteras var relaterad till den mindre ensemblen:

– Det är det som har klämt lite: för få personer har gjort alldeles för mycket.

Jules Hanley kartlägger kampen som de aktiva gjorde för att hålla i gång spexet även innan corona: efter terminsmötet lades det fram en plan för rekrytering. Under hösten 2019 och våren 2020 lyckades de, mer än 50 personer kom in i ensemblen!

– Sedan, bara en vecka innan vi skulle starta, stängdes allt, allt, allt ner.

– Det är svårt att hålla uppe ångan när man redan är så få.

Vanligtvis finns äldre spexare kvar i verksamheten för att engagera sig. Trots sin ringa ålder fanns det några sådana även i Spegatspexet. De kallades ”de goda”, berättar Jules Hanley. Erfarenheten de förde till bordet var hjälpsam, men det vägde inte upp för arbetsbelastningen.

– Vi var 40 personer som gjorde en två timmars föreställning med full dekor och scenbiten och allting. Vi var 40 personer. Var GladSpexarna gör något liknande med 100 personer. Det blir inte en helt rimlig arbetsbelastning per person.

Jules Hanley benämner ”Spegatandan” som det unika med hennes forna spex. Att det var litet och familjärt kännetecknade andan, och det ovan nämnda nytänkandet. Hon själv fick möjlighet att stå på scen som dansare – vilket inte det ges möjlighet till i alla spex, menar hon.

Dessutom frångick Spegatspexet den traditionella formen för spex. I stället för föreställningar löst baserat på historiska händelser och personer kunde de testa olika koncept, som att centrera en föreställning runt ett hotellrum där ingen bor för att piccolon låter ett päron mogna där inne.

– Jag kan personligen tycka att det är lite trist att man inte vågar testa mer, vågar tänja gränserna, utan det blir så lätt att när man har en hög omsättning på folk så gör man det som har varit lätt och beprövat. Det har jag tyckt varit en av våra styrkor: att göra lite av varje, konstaterar Jules Hanley och fortsätter.

– Man kan bygga spex kring allt möjligt.

Sedan den tolfte maj 2021 har nedmonteringen av Spegatspexet utförts av åtta personer, där Jules Hanley räknas in. En del av arbetet är att få in de överblivna pengarna i fonder som framtida spex kan söka. Formen på dessa fonder skissas ut tillsammans med Akademiska Föreningen.

Jules Hanley ser att medlemmarna troligtvis kommer söka sig till andra spex, framför allt Var GladSpexarna som Spegatspexet hade god relation till. Samtidigt som hon menar att variationen mellan spexen är bra tycker hon att Spegatspexets egenhet var i en klass för sig.

– Jag har varit med i Hallandsspexet också. Det är en helt annan grej där terminerna ser helt annorlunda ut. Upplägget är inte samma som i Spegat.

– Jag tyckte väldigt mycket om vår spexgemenskap.