En skola för alla smaker

- in Campus Helsingborg, Frågan, Studentliv

Trots sitt namn ligger Lunds universitet spritt över tre olika skånska städer. Men genomsyrar universitetets gemenskap även filialerna utanför Lund?

Genom korridoren på musikhögskolan i Malmö passerar en student som sjunger rakt ut som om det vore det naturligaste någonsin. Längre ner står en annan person och gungar med huvudet i takt till sitt febrila fingerknäppande.

Den konstnärliga fakulteten i Malmö består av tre institutioner: musik, teater och konst. Fakulteten är det yngsta tillskottet till Lunds universitet, även om både musikhögskolan och teaterhögskolan tillhört universitetet ända sedan 70-talet. Konsthögskolan tillkom 1995.

Andreas Jonnergård Stensson
läser till musiklärare vid
Musikhögskolan i Malmö
Foto Johan Larsson

För flera saker som händer i Lund är det ett krav att man ska vara student. Är man inte det eller har kompisar som inte är det så blir det svårt att få någonting att hända. Men i Malmö finns det mycket mer att välja på och inga krav på att vara student

Andreas Jonnergård Stensson studerar till musiklärare på musikhögskolan i Malmö. För honom var det ett självklart val att plugga just där. Dels på grund av utbildningens praktiska fokus, men även på grund av studieorten.

Efter att ha studerat i både Lund och Malmö har han kommit till slutsatsen att den sistnämnda är en stad med något för alla.

– För flera saker som händer i Lund är det ett krav att man ska vara student. Är man inte det eller har kompisar som inte är det så blir det svårt att få någonting att hända. Men i Malmö finns det mycket mer att välja på och inga krav på att vara student.

Samhörigheten mellan studenter på musikhögskolan är stark. Kopplingen till övriga fakulteter och program vid Lunds universitet beskriver Andreas Jonnergård Stensson däremot som väldigt svag.

– Man vet att man går här, man ser loggan överallt. Men jag tror att de flesta som går här, mig inräknad, känner att man främst går på musikhögskolan i Malmö. Och att Lunds universitet kommer någonstans därefter.

Att träffa nya människor och en större gemenskap bland andra studenter är något som Andreas Jonnergård Stensson gärna hade velat se mer av.

– Det är något som många i klassen har pratat om – att det är lite svårt att träffa folk från Lunds universitet. Vi kommer till exempel inte springa på någon civilingenjörsstudent för de är aldrig här och vi är aldrig där.

Staffan Storm, prodekan vid den konstnärliga fakulteten i Malmö, berättar att den konstnärliga fakulteten har försökt att visa upp sig lite mer i Lund under de senaste åren.

– Vi deltog till exempel med flera evenemang under universitetets 350-årsjubileum, där alla institutioner syntes. Konsthögskolan hade bland annat en stor utställning i Lunds konsthall. Sedan flera år har vi också haft musikhögskolans populära julkonsert i Lunds domkyrka.

Inte minst tack vare detta intresse för musik anser Andreas Jonnergård Stensson att studenter från den konstnärliga fakulteten har mycket att erbjuda Lunds studentliv.

– Saker som spexband och annat, det finns ju personer här som kan fylla luckor. Jag tror att det finns resurser här att hämta som kanske inte finns i Lund till samma grad, säger han.

Jag tycker det är väldigt livligt här, det finns alltid något att göra. Det finns citykänsla, havskänsla. Vi har natur, skogar och parker.

Andrea Mesterbasic
läser socionomprogrammet på Campus Helsingborg
Foto Johan Larsson

Utanför Campus Helsingborg fyller endast ett fåtal cyklar upp den annars fullsatta cykelparkeringen. De kommande veckorna kommer undervisningen att börja återgå till att bli alltmer fysisk och tystnaden på cykelparkeringen lär bytas ut mot sällskapssjuka studenter och rasslande cykelkedjor.

Andrea Mesterbasic studerar sista terminen på socionomprogrammet på Campus Helsingborg. För henne har Lunds universitet alltid varit målet och drömmen.

– Det är ju inte bara ett av de bästa i Sverige utan är även världskänt. Det kändes coolt att ha en examen från just Lunds universitet. I mitt huvud tror jag också att det skulle väga tyngre än andra skolor hos en framtida arbetsgivare.

Som inbiten Helsingborgare och motvillig pendlare var Lunds universitets filial vid kusten en enorm bonus.

– Jag tycker det är väldigt livligt här, det finns alltid något att göra. Det finns citykänsla, havskänsla. Vi har natur, skogar och parker, säger Andrea Mesterbasic.

För mig är vattnet hemma, det är där jag känner mig lugn. När man haft en jobbig tentaperiod kan man gå ner och sätta sig på en bänk och äta en glass. Helt perfekt, då är man återställd. Jag och mina vänner brukar också sitta där nere i timmar och bara snacka skit.

Stadens havsnära läge syns tydligt från högsta våningen på en av campusbyggnaderna. Ute i den friska luften berättar modevetenskapsstudenten Emma Kallas om hur viktigt sundets närvaro är för henne.

– För mig är vattnet hemma, det är där jag känner mig lugn. När man haft en jobbig tentaperiod kan man gå ner och sätta sig på en bänk och äta en glass. Helt perfekt, då är man återställd. Jag och mina vänner brukar också sitta där nere i timmar och bara snacka skit.

Hon berättar att en del som pluggar på Campus Helsingborg väljer att flytta från staden till Lund eller Malmö. Men för Emma Kallas är Helsingborg det bästa av två världar.

Emma Kallas
läser modevetenskap vid Campus Helsingborg
Foto Johan Larsson

– Jag håller hårt i att bo kvar här, jag älskar staden. Jag tycker att det är en perfekt storlek för en studentstad. Den är inte för stor för att gå vilse i hela tiden men tillräckligt stor för att hitta på saker att göra och att det hela tiden finns nya saker att upptäcka.

Vad är det bästa med att vara en student på Campus Helsingborg?

– Gemenskapen. Definitivt, säger Emma Kallas innan frågan knappt hunnit lämna mina läppar.

– Vi är ju så få studenter. Känner du en så känner du alla.

Samhörigheten på campus beskrivs av både Andrea Mesterbasic och Emma Kallas som varm och intim. Något som även rektor Charlotta Johnsson instämmer i.

– Det blir väldigt familjärt och trevligt på campus när vi alla är i samma byggnad. Men också väldigt tvärdisciplinärt och lätt för studenter från olika program och utbildningar att träffa på varandra.

I folkmun säger vi “Malmö musikhögskola” men det får man inte säga utan vi måste säga “Musikhögskolan i Malmö” för att visa att det tillhör Lunds universitet. Det har vi fått lära oss.

Att vara en del av Lunds universitet innebär en väldigt hög kvalitetsstämpel för både utbildningarna och lärare, berättar Charlotta Johnsson. Men hon lyfter även fördelen med att alla utbildningar inte enbart är lokaliserade i Lund.

– Studenter som söker till Lunds universitet kan ju attraheras av och värdesätta olika saker. I Helsingborg finns det positiva saker som är livskvalitetsfrämjande – närheten till havet och den gemensamma Campusbyggnaden. Lund har ett väldigt rikt studentliv med sina nationer medan Malmö för med sig saker som har mer med storstadsliv och den aspekten att göra.

Att det finns en gemytlig och stark gemenskap på filialerna utanför Lund råder det ingen tvekan om. Även om tillhörigheten till Lunds universitet ibland kanske kan kännas lite påtvingad.

– I folkmun säger vi “Malmö musikhögskola” men det får man inte säga utan vi måste säga “Musikhögskolan i Malmö” för att visa att det tillhör Lunds universitet. Det har vi fått lära oss, säger Andreas Jonnergård Stensson.