Andliga upplevelser

Vissa verk berör på ett djupare plan än andra. Kulturredaktionen väljer de upplevelser som når hela vägen till själen – vare sig det är orkestrar, parallellsamhällen eller rapp New York-prosa. 

Det inre barnet

Nedkyld av höstvinden värms jag lättast upp av J.R.R. Tolkiens Bilbo – En hobbits äventyr. Jag vandrar genom magiska alvskogar och karga bergskedjor hand i hand med mitt inre barn. En vandring som påminner mig om ett nyfiknare jag och som trots drakar och krig gör mig varm och trygg.

Rebecca Forsberg.
Foto: Saber Malmgren

Religion möter rymden

Kärnfrågan i Carl Sagans Kontakt, konsekvenserna av utomjordiskt liv, ligger mig som astronom nära till hands. Från ovan får astronomen Ellie ett meddelande, och måste fanatiskt övertyga mänskligheten om livet bortom jorden; sin egen kritik mot religioners bristande bevisföring till trots. Bara tanken ger mig svindel.

Solsystemets symfoni

Orkestersviten the Planets av Gustav Holst får mig att lyfta och sväva ut i solsystemet. Planeternas stycken är starkt inspirerade av de mytologiska gudar vars namn de bär. Fullständig harmoni nås vid mittenpartiet av solsystemets gigant Jupiter, glädjebringaren, som fått tonsätta den kända psalmen I vow to thee, my country.

Rockstjärnemunkpoesi

Ängslig och sökande? Möt en medmänniska i Leonard Cohens diktsamling Book of Longing (2006). Ofegt blottar han hur en spirituell längtan, bland annat under hans tid som zen-buddhist-munk, möter det mänskliga misslyckandet. Uppgiven och med rakat huvud skriver han raderna: ”the only thing I don’t need / is a comb”.

Arvid Grange.
Foto: Saber Malmgren

Vidga psyket-turism

Balla ur i Fristaden Christiania en landsgräns bort. Tillåt dig sugas in i EDM och dansa semi-passionerat på gatan. I epicentret av detta förvirrande och kraftigt luktande parallellsamhälle finns en känsla av spirituell övertygelse (o?)heligt blandad med hämningslös hedonism.

Skitbra prettorulle!

Med en satsning på det udda skildrar Himmel över Libanon (2020) två förälskade som bygger ett liv i 60-talets blomstrande Beirut. Men cederträdet på landets flagga förvandlas från en symbol för välstånd till en av vrede, uppgivenhet och saknad. Duglig för den som vill gymnastisera sina tårkanaler.

Nedärvt trauma

Nawals hemlighet (2010) är en starkt lysande stjärna i Denis Villeneuves universum. Dramat utspelar sig i Sydvästasien, där två parallella berättelser skildrar ett religiöst krig och dess oanade följder. Behovet att blinka borde utfasas evolutionärt bara för förmågan att insupa varje millisekund av denna film.

Linn Larsson.
Foto: Saber Malmgren

Andante moderato

I revolt mot sin tidigare titel som popprinsessa släppte Rihanna albumet Anti år 2016. Sedan dess har plattan varit min heliga graal, en auditiv trygg plats som jag återkommer till när än omvärlden (eller den inre världen) vacklar. Alternativ RnB möter rökig soul, och resultatet är ett sublimt okonventionellt opus.

The New Yorkers bible

Fran Lebowitz delger sin uppfriskande livsåskådning i The Fran Lebowitz Reader (1994). När jag läser boken tror jag mig kunna relatera till religiösas upplevelse av en helig text. Prosan är raffinerad och kvick, resonemangen likaså. Om författaren bildade en sekt hade hon värvat mig innan jag hunnit säga “societetslejon”.