Studenter saknar studieplatser

Med få lärarledda timmar bör studenter väl åtminstone få gott om studieplatser? Lundagårds utbildningspolitiska krönikör Alexander Johansson ser ett problem som sträcker sig över hela Lunds campus.

På höjden av Helgonabacken ligger ett av Lunds luftigaste och ljusaste bibliotek: LUX-biblioteket. Förutom böcker huserar byggnaden flera av Humanistiska och teologiska fakultetens (HT) institutioner. Där på biblioteket har jag suttit i nästan fem år av mitt liv. Biblioteket har flera fördelar – det finns böcker att läsa och människor att umgås med – men det har även en stor nackdel: det finns ont om sittplatser. 

För åtta år sedan fanns det ca 18 studenter per studieplats på biblioteket LUX. Detta konstaterade Humanistiska och teologiska studentkåren i en rapport vid tiden, och statistiken verkar stämma även idag. Det finns sittplatser utanför biblioteket men dessa är för det mest för bullriga för att de ska kunna räknas som studieplatser. En studieplats måste erbjuda lugn och ro åt studenten. Om jag eller någon annan HT-student vill få plats i biblioteket eller andra platser där det i alla fall är måttligt tyst måste vi antingen köa i gryningen eller med armbågarna skapa ett utrymme för oss att sätta oss ner. 

Humaniorastudenter har stort behov av en egen studieplats – studenter på HT-fakulteten har knappt tillräckligt med lärarledd tid för att fylla en studiedag per vecka. Problemet med att studenter måste trängas för att få plats på sitt lärosäte blir ännu värre när vi ser hur mycket lärotid studenter får med undervisande personal. Sverige är ett av de länder som har minst undervisningstid på universitet i Europa. Studieplatserna på universitetets bibliotek borde fungera som ersättning för utebliven lärarledd tid – om studenter förväntas studera på egen hand borde de självfallet även ha plats för att göra det. 

Brist på studieplatser är ett problem som är alla fakulteter har gemensamt. En humaniorastudent behöver inte bli förvånad när hen ser studenter utanför fakulteten ta studieplatser på LUX. Nästan alla studenterna på Lunds universitet saknar någonstans att sitta. 

Bara 24% av studenter på Lunds universitet har en studieplats, enligt en rapport från Lunds universitets studentkårer. (”Vart ska vi få plats?”, 2016). Naturvetare, humanister, ekonomer och samhällsvetare är de som drabbas värst av det låga antalet studieplatser. LUS såg redan för sex år sedan att studieplatserna inte motsvarade mängden studenter. Och då har LUS rapport inkluderat högljudda caféplatser som passande för studier. 

Desto mindre tid studenter ägnar i seminarie- och undervisningssalar, desto mer måste tid måste de ägna på egna studieplatser. Det förvånar inte att studenter måste trängas på LUX-bibliotek. 

Det här är en utbildningspolitisk krönika. Åsikterna som presenteras är skribentens egna.