Studentliv och krig på agendan när Morgan Johansson besökte ”Bunkern”

- in Intervju, Valet 2022

Den 14 mars gästade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) den socialdemokratiska studentklubben i Lund. Lundagård träffade honom för ett samtal om såväl studentnostalgi som Sveriges roll i det säkerhetspolitiska läget.

– Var brukade du kröka under din studenttid? frågar någon fnissande.

– Vi var på Smålands ibland, annars mest på Hallands. Jag tyckte Helsingkrona var för snobbigt, för mycket frack liksom, svarar kvällens huvudperson.

Måndagkväll. I en källarlokal i centrala Lund sitter en skara unga socialdemokratiska studenter på nedsuttna soffor och stolar. Det har dukats upp klassisk förenings-fika; kaffe och Gille-kakor som ingen vågar röra. Om det inte var för säpovakterna i hörnet av rummet hade det ovana ögat kanske inte sett något särskilt med kvällen i “Bunkern” – lokalen där Lunds Socialdemokratiska Studentklubb (LSSK) håller till.

Men i skenet av en noggrant upphängd ljusslinga sitter Morgan Johansson (S), inrikes- och justitieminister. Han har bjudits in för ett samtal bortom de politiska sakfrågorna, för att lära känna “människan under kostymen”.

De nyfikna åhörarna får följa en dramaturgi som sträcker sig från livet som lundastudent, förbi lumpen-tiden till en nära 25 år lång politisk karriär med trefaldiga ministerposter under tre olika statsministrar. Anekdoter som när Morgan Johansson under valrörelsen 1994 bar rollen “Moderatbevakare”, vilket mest gick ut på att följa efter Carl Bildt på diverse torgmöten, fyller lokalen med skratt.

Efter frågestunden med studenterna slår jag mig ned bredvid ministern för en intervju.

Hur är det att återförenas med ditt gamla studentliv ikväll?

– Det är lite nostalgiskt förstås. Jag var ju ordförande för den här föreningen [LSSK, reds.anm.] för 30 år sedan. Det är fint att se att det är så många engagerade, säger Morgan Johansson.

Han medger att kontakten med studentlivet sinat, men berättar att han i alla fall ska försöka få till ett besök på Lundakarnevalen i år.

Men det är ju inte bara Lundakarnevalen som utspelar sig var fjärde år.

– Det är valår också, instämmer Morgan Johansson.

Ni har haft ett partiledarbyte i Socialdemokraterna. Hur tror du att det påverkar era förutsättningar inför valet?

– På ett positivt sätt. Magdalena Andersson har en väldigt stark ställning i partiet men också bland folk i allmänhet.

En av Löfvens utmaningar var ju Miljöpartiet.

Morgan Johansson berättar att han känt den nya partiledaren sedan studietiden på 90-talet och beskriver henne som en “drivande och samtidigt reflekterande person som har ett gott omdöme”. Andersson gynnas av att till skillnad mot Löfven inte behöva ta hänsyn till en regeringspartner, menar Morgan Johansson.

Morgan Johansson under intervjun
med Lundagård i LSSKs lokal ”Bunkern”.
Foto: Saber Malmgren

– En av Löfvens utmaningar var ju Miljöpartiet som gjorde att vi inte alltid kunde vara så flexibla som vi ibland behöver vara.

Huruvida Socialdemokraterna bör satsa på att fortsätta styra som enpartiregering efter valet vill han inte uttala sig om.

– Jag tycker det fungerar bra nu när vi har ett parti i regeringen, men det viktiga är att vi hittar former för ett samarbete som är regeringsdugligt efter valet.

Här och nu är det framförallt det spända världsläget som upptar Morgan Johanssons tid. Som justitie- och inrikesminister har han ansvar för landets krisberedskap, men också vapenexportfrågor. Dagen efter vår intervju ska han resa till Finland för att träffa landets justitie- och inrikesminister.

– Vi fördjupar vårt samarbete med Finland när det gäller det militära försvaret och jag ser att vi behöver göra det också med det civila försvaret. De har ju haft mer utav beredskapslager.

Har vi varit för oförberedda i Sverige?

– Sedan vi fick regeringsmakten 2014 så har vi ju genomfört en stor militär upprustning och också tagit fram en mycket stor satsningen på det civila försvaret. Det är klart att man alltid kan efterfråga mer, men det viktiga är ju vad vi gör från och med nu, säger Morgan Johansson.

Den 27 februari meddelade regeringen att Sverige bistår Ukrainsk militär med 5000 pansarskott och den 23 mars kom besked om att Sverige skickar ytterligare lika många.

Hela säkerhetsordningen i Europa är hotad av Rysslands krigsföring.

Hur ser du på beslutet att skicka vapen till ett krigsdrabbat land?

– Det är ett stort beslut. Det har vi faktiskt inte gjort sedan finska vinterkriget 1939, men vi menar att stabiliteten i Europa är hotad på samma sätt som den var då. Hela säkerhetsordningen i Europa är hotad av Rysslands krigsföring. Det tycker jag är ett starkt argument för att bistå också när det gäller vapen, säger Morgan Johansson och fortsätter:

– Vi har som alla andra demokratier ett ansvar att hjälpa till när en fredlig demokratisk stat angrips av en auktoritär aggressiv stormakt. Olof Palme talade ofta om det; att små nationers rätt till sitt eget självbestämmande, det är liksom grundläggande. När stormakterna går emot och tror att de kan göra vad de vill med mindre länder i sin närhet då hamnar man i en väldigt, väldigt farlig värld.

I sitt samtal med de socialdemokratiska studenterna lyfter Morgan Johansson den så kallade flyktingkrisen år 2015 som en av de mest utmanande perioderna under sin politiska karriär. Jag frågar honom om hur dagens läge påminner om situationen som rådde då.

– Vi har ju en väldigt stor inströmning nu utav flyktingar från Ukraina. Jag tror att det finns en stark solidaritet bland folk i allmänhet gentemot de människor som nu flyr för sina liv, och vi ska ge dem skydd. Samtidigt måste vi försöka samarbeta i EU på ett sånt sätt att vi tar ett gemensamt ansvar. När människor flydde från Syrien så var det Tyskland och Sverige som tog merparten, så kan det inte vara den här gången.

Du menar att Sverige borde ta emot färre flyktingar än vad vi gjorde då?

– Ja då var vi ju i ett läge där vi hade den mest generösa flyktingpolitiken i hela EU vilket ledde till att 12 procent av alla asylsökande kom till Sverige. Och där är vi inte nu, utan nu har vi en lagstiftning som ser ut ungefär som i övriga EU, säger Morgan Johansson.

Den nuvarande asyllagstiftningen är ovanligt sträng i en svensk kontext. Samtidigt lyfter du själv att det verkar finnas en solidaritet bland det svenska folket. Tror du att ni har opinionen med er?

– Ja, den [lagstiftningen, reds.anm.] är strängare än den var före 2015. Och det tror jag att vi ska vara tacksamma för, annars hade vi haft mycket svårare att klara av det här.

Till sist, hur går det i valet i höst?

– Jag tror det kommer gå väldigt bra för oss, allt pekar på det. Och jag ska göra vad jag kan för att se till att det blir så, säger Morgan Johansson.

Morgan Johansson under intervjun med Lundagård i LSSKs lokal ”Bunkern”.
Foto: Saber Malmgren