DEBATT: Färre bostadsköer – fler fester

- in Debatt

För att möta den ökade efterfrågan på bostäder bland unga och studenter behöver vi röra oss mot marknadshyror, skriver Centerstudenter. Inspirationen kan hämtas från Norge.

Hur löser man en bostadsbrist? Jo, man bygger bostäder helt enkelt. Men riktigt så enkelt är det inte när man väl vill sätta spaden i marken. Bygglovsprocesser är dyra och tar lång tid, för att inte nämna alla regler som man behöver uppfylla för att få bygga. Huset får bara se ut så som ett gäng politiker bestämt, det får bara vara så stort som politikerna vill och bara placeras där politikerna vill ha det.

Inte ens hur det ska vara inne i din lägenhet är fritt från politikernas pekpinnar. Ett tydligt exempel är badrummets storlek. Utifrån en ambition om tillgänglighet för alla behöver badrum vara av en viss storlek. Lovvärt men det gör att man inte kan bygga lika många lägenheter på samma yta och att i vissa fall blir badrummet nästan större än resten av lägenheten. Vi kan ta inspiration av vår granne till väst, Norge, och införa en besöksstandard som minskar ytan som behöver användas men är tillräckligt tillgängligt för besök. Sätter man krav på att högst 80% i ett hus har besöksstandard tillgodoser man behovet av tillgänglighet för de som behöver och kan bygga 25% fler lägenheter på samma yta.

De långa och krävande ansökningarna gör det också mindre intressant att bygga nytt. Vem vill lägga en massa tid och resurser på att ta fram planer för nya lägenheter om man vet att drömmen kan gå i kras bara en klåfingrig politiker får lite feeling och vill säga nej? Låt det vara upp till den som faktiskt äger marken och de som ska bo där att bestämma hur de vill ha det.

Dagens hyresmarknad tar bara hänsyn till de som redan har ett förstahandskontrakt eller de som redan kan hyra ut. Att det finns många fler som påverkas av hyresmarknaden, de som ännu inte har en bostad, är tydligen inte lika viktigt. Vi behöver därför röra oss mot marknadshyror, eller hyror som de kallas utanför Sverige. Sveriges system med bruksvärdeshyror är världsunikt. Nästan lika unikt är de långa köerna. För de som efter examen flyttar upp till huvudstaden väntar nästan 10 års kö för att få ett förstahandskontrakt. Lapptäcket av prisregler som går under det nuvarande bruksvärdet sätter pris efter bekvämligheter, men inte läge. Det gör att lägenheter utanför innerstäderna blir dyrare än de behöver vara. Låt människor själva göra valet mellan pendling och pris istället för att hänvisa till en osäker andrahandsmarknad.

Man hade väl kunnat köpa istället? Men de höga kraven på kapitalinsättning gör det svårt för nyexaminerade att punga ut handpenningen. Vi kan inte ha ett system där det enda sättet att köpa sig en lägenhet är genom att ha föräldrar som har råd att bjuda, hålla tummarna för att en rik släkting trillar av pinn eller att man valde rätt trisslott. 

Bostadsbristen gör att studenter tvingas tacka nej till utbildningar eller lägga mycket av sin tid på att pendla till sina utbildningar. Ska vi få en stad som, även i framtiden, ska kunna locka nya studenter och låta de som vill stanna kvar behöver vi göra om bygg- och hyresreglerna i grunden. Ta chansen att göra det möjligt för fler inflyttningsfester genom att rösta för hållbar en bostadspolitik den 11 september och ta tillbaka kontrollen över din bostad från politikerna.

Mattias Jonsson, Vice Ordförande Centerstudenter

Ida Wallinder, Ordförande Centerstudenter Skåne

Sigge Meurling, Vice Ordförande Centerstudenter Skåne

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribenternas egna. Instruktion för replik finnes här.