EU-dagarna i Lund – kindpussar, pumps och smoothies

- in Nyheter

Den 20–21 september hölls EU-dagarna i Lund. De två dagarna passerade de flesta studenterna förbi, men de var fullspäckade med seminarier av svenska och internationella hotshots. Föreläsningar och högaktuella EU-frågor ventilerades.

Rektor Erik Renström och Philip Sandberg,
kommunstyrelsens ordförande i Lund.
Foto: Saber Malmgren

Invigningen hålls i Universitetshuset tisdagen klockan nio. Några minuter innan allt drar i gång sitter rektor Erik Renström på främsta raden och småpratar med Philip Sandberg, kommunstyrelsens ordförande i Lund. Det surrar i salen och precis när borgmästaren ska säga något noteras pressens närvaro. Hälsningar utbyts och Erik Renström förklarar varför universitetet är delaktiga i detta evenemang.

– Lund har en lång historia av att arbeta med frågor om mänskliga rättigheter. Vi tittar framåt och Philip och jag, säger Erik Renström och tittar kärleksfullt på sin bänkgranne, vi gör många saker tillsammans.

Vad betyder EU för Lunds universitet?

– Dels är EU en viktig finansiär av vår forskning, men det finns också en djupare mening bakom dagens samarbete. Vi står för demokrati och vårt ideal är den globala världsmedborgaren som är upplyst. EU har identifierat detta. EU har de senaste åren blivit alltmer av en idégivande organisation, säger Erik Renström.

Putin vill förstöra hela Europeiska unionen

Samtalet avbryts när klockan slår nio och invigningen ska ske. De två bänkgrannarna, tillsammans med Christian Danielsson, chef för Europeiska kommissionens representationskontor i Sverige, går upp på scenen.

EU-kommissionär Ylva Johansson.
Foto: Saber Malmgren

Under dagen dominerar Rysslands krig i Ukraina. Den första punkten är ett 30 minuter långt linjetal av EU-kommissionär Ylva Johansson om europeiska tillståndet. Den återkommande fraseringen är att det inte bara råder ett krig inom Europa – utan även mot Europa och dess mest grundläggande värden.

– Putin vill förstöra hela Europeiska unionen, säger hon.

Sedan upplöses besökarna och tre skilda seminariepunkter hålls. På ett mingel i AF-borgen står Cecilia Malmström, liberal och f.d EU-kommissionär. Mingel som EU anordnar är lätta att identifiera. Det råder en något mer uppklädd klädkod än i Sverige, Cecilia Malmström bär en enkelt skuren svart klänning med breda röda linjer längs sidorna, en kavaj ovanpå och ett par svarta, glansiga pumps.

Och så kindpussarna förstås – beteendet som vissa Bryssel-svenskar har anammat efter sin tid på kontinenten.

Cecilia Malmström diskuterar global handel i skuggan av kriget tillsammans med två kollegor. Efteråt hinner hon prata med Lundagård om behovet av akademins frihet – och EU-kommissionens uppdrag att säkra denna.

Cecilia Malmström, liberal
och f.d EU-kommissionär.
Foto: Saber Malmgren

– Akademin måste vara fri och oberoende. Det är därför kommissionen bland annat har stämt Ungern, eftersom de intervenerat alltför mycket i det akademiska oberoendet.

– Annars måste EU hålla sig utanför vad universiteten forskar om.

Cecilia Malmström rusar sedan ner för att inta en lunch i Tegners salar.

Idag lever vi i en värld av oordning

Programpunkterna cirkulerar mellan Palaestra, AF-borgen och universitetshuset. På grusplanen däremellan står Maria Posth, masterstudent i European Affairs som är där med sina kursare.

– Vi är här själv på eget bevåg även om våra lärare tipsade oss om det.

Vad har du tyckt om dagen?

– Jag tycker det har varit bra. Speciellt har det ställts många intressanta frågor. Sen så tycker jag att man delvis missar vissa aspekter. Det är exempelvis väldigt få personer som deltar som är kritiska till EU.

Masterstudenten Maria Posth.
Foto: Alexandra Roslund

Klockan slår tre och Maria Posth går in till Universitetshuset där Alexander Stubb, tidigare statsminister i Finland och numera professor i Florens, fortsätter krisdiskursen.

– Idag lever vi i en värld av oordning, deklarerar han i sin föreläsning om ”Den nya tidens världsordning”.

Dag två är ungdomarnas dag. Om det under första dagen var gott kavajer och klackar är nu gymnasisters skinnjackor och lågt skurna jeans som syns. Toppnamnen har lämnat Lund och i stället anordnas mer pedagogiska programpunkter; om framtidens arbetsmarknad, AI och klimatet.

Från 14:00 till 14:20 står det ”Smoothies” på schemat. Det följs av ”Hans Dahlgren: EU-minister”. Hans Dahlgren (S) inleder med att förklara att han har fullt upp med att packa ihop sina ägodelar efter valförlusten och är således med på länk från Regeringskansliet.

Han talar som en gymnasielärare till publiken, pedagogiskt, allmänt och om än något intetsägande mot bakgrund av gårdagens mycket tekniska diskussioner. Det behandlar klimatet, marknaden och givetvis Ryssland:

– Vi måste varje dag fortsätta säga att det är fel, att det är tokigt, det som pågår i Ukraina.

Hans Dahlgren (S), EU-minister.
Foto: Saber Malmgren

Talet tar slut och gymnasisterna börjar väsnas.

Hans Dahlgren kommer återgå till att packa sina lådor och inom kort väntar en ny EU-minister och ett svenskt EU-ordförandeskap. Vem kommer leda detta?

Cecilia Malmström är inte en helt dålig gissning.