Skånska dinosauriefynd överraskar forskarna

- in Aktuell, Forskning

I sju år har forskare letat fossil från dinosaurier i skånska Billesholm. Nu kan man berätta att fynden är helt unika för den tidsperiod som undersökts.
– Vi hade inte väntat oss att det fanns så stora dinosaurier då, säger Martin Qvarnström, paleontolog.

Det är i ett gammalt lerbrott i Billesholm utanför Bjuv som fynden gjorts. I flera år har forskarna bedrivit utgrävningar – i hemlighet – för att inte locka dit obehöriga fossiljägare. Nu har fyra ton fynd fraktats till Uppsala universitet, där de ska analyseras.

– Det allra mest anmärkningsvärda är att vi har så många olika typer av fossil, vilket gör att vi får en inblick i hur hela ekosystemet såg ut. Dessutom är det en väldigt spännande period, triasperioden, som vi inte vet så mycket om, säger Martin Qvarnström, paleontolog vid Uppsala universitet, till Lundagård.

Han har deltagit i insamlingsarbetet och berättar att fynden av tretåiga fotspår är särskilt intressanta. Fotspåren är upp till 70 centimeter långa och att det under den här tidiga delen av dinosauriernas historia fanns så stora dinosaurier var något som överraskade forskarna.

– Det rör sig om theropoder, stora köttätande dinosaurier. De absolut största kunde bli upp till tolv meter och det är inte speciellt långt från Tyrannosaurus rex i storlek. Trots att de här fynden alltså är från en mycket tidigare period i dinosauriernas utveckling.

Det här är någonting som kommer att sysselsätta oss lång tid framöver.

Under slutet av triasperioden hade dinosaurierna inte samma dominerande roll i ekosystemet som under senare perioder. Utgrävningen i Billesholm är alltså ett tidigt exempel på att dinosaurierna började ta över och därför kan fynden bli centrala för att förstå hur det gick till.

En gång i tiden var det gamla lerbrottet en plats dit dinosaurierna gick för att äta och dricka. Efter de omfattande utgrävningarna rapporterar P4 Malmöhus att fynden kan leda till ett lyft för trakten. Det hoppas i alla fall Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i Bjuvs kommun.

Utgrävningen i Skåne.
Foto: Uppsala universitet

– Det har en potential som är enorm, säger han till P4 Malmöhus.

För paleontologen Martin Qvarnström väntar nu många långa timmar av arbete för att undersöka fynden från Billesholm.

– Insamlingsarbetet är ingenting mot själva analysarbetet. Det här är någonting som kommer att sysselsätta oss lång tid framöver.

Och hur känns det att kunna gå ut med det här till allmänheten?

– Man vill ju komma ut med resultaten och få dela med sig. Det är såklart jättekul, det är det man jobbar för, säger Martin Qvarnström, paleontolog vid Uppsala universitet.