Bajsattack på Kämnärs – flera drabbade

- in Nyheter

I helgen och början på veckan publicerades flera ilskna inlägg i Kämnärsrättens Facebookgrupp. Inläggen gäller de ovälkomna överraskningar som lämnats utanför deras dörrar – nämligen avföring.

Det var min kille som upptäckte det. När han kom hem efter skolan så låg det kattskit och kattsand utanför, och på lampan. Så det såg ut som att någon verkligen kastat ut det.

Så säger Ida Schiött, en av flera drabbade hyresgäster på AF Bostäders område Kämnärsrätten i nordöstra Lund. Bildbevisen tycks stämma överens med brottet – en mängd kattbajskorvar utspridda på en matta av sand utanför hennes dörr. 

Kämnärsbon Elin Sandvik trodde först
att bajset var ett skämt.
Foto: Privat

Bara en dag tidigare drabbades Kämnärsbon Elin Sandvik, och några månader tillbaka även hennes granne. 

Jag skulle ut och slänga soporna på kvällen i söndags, och så öppnade jag dörren och då var det kattbajs där. Vi såg att det hade hänt vår granne för ett par månader sedan. Då tänkte vi att det kanske är någon som vill skämta med sin kompis, eller att han gjort någon arg, säger Elin Sandvik.

Det är ännu oklart huruvida de upprepade incidenterna har en agenda, eller om det rör sig om isolerade händelser. Hyresgästerna verkar emellertid konfunderade över att bajsmarodören – eller marodörerna – valt att sikta in sig på just Kämnärsrätten.

– Det är så mycket lugnare här än typ Parentesen, menar Ida Schiött. Där hade jag kunnat tänka mig att det var någon marodör.

Antonio Barragan, docent på Karolinska Institutet, har lett en studie om infektionen toxoplasmos, eller ”kattsmitta”, som omskrevs i bland annat Aftonbladet 2012. Den orsakas av parasiter i kattens avföring, främst avsedd att desensibilisera gnagare för lukten av katt. Hos människor kan toxoplasmos uttrycka sig i psykiska sjukdomar, ångest, och schizofreni. 

Lundagård ringde upp Barragan för att höra om det finns några hälsorisker inblandade för de som utsatts för avföringsanfallet, alternativt för de/dem som utfört dem. 

Någon måste ju vidröra det [bajset, reds.anm.], det är där infektionsrisken kommer in, säger han och fortsätter.

– Man ska inte föra till munnen. Man ska vara försiktig med det, och ha god handhygien.

Henrik Krantz, vd för AF Bostäder.
Foto: Nicklas Rudfell.

Henrik Krantz, vd för AF Bostäder, hävdar att han aldrig fått in rapporter om denna, eller någon tidigare likartad, händelse. Han råder däremot berörda att polisanmäla händelserna direkt.

Det är någon form av trakasseri. Sen har vi ju en viss kontroll i och med att vi har väktare som cirkulerar i våra områden. Men sannolikheten att de skulle kunna springa på det här är ju rätt så liten.