Sista minuten-romantik

Alla hjärtans dag är här. Vill du plötsligt imponera på någon men saknar inspiration? Ingen fara, Lundagård listar här 9 olika dejtidéer som fungerar lika på bra på Alla hjärtans dag som vilken annan dag som helst.

Bygg en koja

Ute är det grått och trist men inomhus finns varken regn eller småkryp. Jag ska vara helt ärlig, jag är inget fan av Alla hjärtans dag. Men alltid för en riktigt go koja. Köp lite goda ostar, oliver och annat smått. Lägg täcken och filtar över stolar och bord. Täck golvet med madrasser och kuddar. Tänd lite ljusslingor och gör det allmänt mysigt och hemtrevligt. Pallar ni inte prata med varandra kan man alltid sätta på någon film eller serie. 

Dolda pärlor

Att gå ut och äta är en klassiker, och av en bra anledning – för vad är väl bättre än en riktigt god middag? Lund må ha ett relativt begränsat restaurangutbud men för egen del skulle jag antingen gå till underbara Dos Hermanos som erbjuder centralamerikansk mat och fantastiska drinkar eller bege mig till Väster för en otrolig italiensk afton på La Cucina. Senast jag kikade råkade dessutom båda fortfarande ha bokningsbara bord för dig som är ute i sista sekunden.

Alexandra Roslund.
Foto: Saber Malmgren

Grönskande romantik

 Sent ute utan någon klar plan? Varför inte gå till Botaniska trädgården? Visst, vädret är inte så underhållande för tillfället men i växthusen är det ständig sommar. Utöver fascinerande flora finns här dessutom söta små vaktlar. En perfekt chans att imponera på den där gulliga grönbiologen (för vi vet alla att få är så gulliga som grönbiologer) eller en fellow växtkäris.

Romantisk matlagning

Att laga mat tillsammans kan bli nästan (!) lika romantiskt som drejningen mellan Demi Moore och Patrick Swayze i nittiotalsfilmen Ghost. Välj någon plockig, lättlagad mat som ni inhandlar och gör tillsammans eller utmana er med något avancerat. Perfekta rätter är sommarrullar (intimt) eller lite lyxig tapas. Eller varför inte en mustig Coq au vin? Konnotationerna är självklara.

Aktivera dejten!

Nyckeln för en tidig, något trevande förälskelse är att inte bara sitta ner och stirra rakt in i varandras ögon på en bar utan att göra något på dejterna. Själv har jag upptäckt vad underbart kul det är med arkad, bowling och spelkvällar. Både på Paradiset i Lund och Big Bowl i Malmö finns riktigt bra utbud. Det kan vara shuffleboard, bowling eller pilkastning. Köp en lyxig drink, en skål obligatoriska chilinötter och aktivera din tävlingsinstinkt (men inte för mycket).

Olof Bärtås.
Foto: Saber Malmgren

Natt på museet

Danmark brukar kännas för långt bort en vardag. Men konstmuseet Louisiana har faktiskt kvällsöppet ända till klockan tio ikväll, och dessutom inhyser de ordentligt bra restaurang. Ta tåget efter din sista föreläsning och spendera en kväll konstens sällskap. Bjud din partner på något gott och så kan ni vara hemma innan midnatt (eller stanna över i Köpenhamn om impulsen faller er in).

Spårvägspromenad i månskenet

Är du pank, men vill ändå bjuda på en dejt i mångmiljonklassen? Ta en promenad längs Lunds spårväg! Längs spårvägen löper nämligen en gång- och cykelväg – perfekt för en romantisk gångtur på fem och en halv kilometer, från innerstan ut till de nya, stora parkerna på Brunnshög. Om ni tröttnar på utsikten är Clemenstorgets vinbarer bara några stationer bort!

Traditionell biodejt

Sedan september 2022 är det trygghet och tradition som gäller. En renodlad biodejt är därmed närmast ett måste. Lund må bara ha två biografer, men utbudet är ändå brett. Exempelvis går James Camerons Titanic på SF inte en, utan två gånger i dag. Ska dejten i stället vara åt det intellektuella hållet, så går iranska Holy Spider på Kino. Om ribban är lite lägre ställd är Asterix och Obelix: I drakens rike på SF ett självklart val.

Theo Vareman.
Foto: Saber Malmgren

Gå på antikvariat

 Det finns inte så många bra antikvariat kvar i Lund numera, men räknar man med vissa second hand-butiker blir utbudet genast lite bredare (ja, jag menar Emmaus på Stora Södergatan). Och det finns ju få saker som är bättre att göra – bland gamla böcker, kartor och skivor kommer det alltid finnas något att prata om. Följs idealiskt upp med en öl på café Ariman.