Den ultimata guiden: Så överlever du Siste april

- in Guider, Siste april, Studentliv

Snart är slutet av april här och med det även studentlivets främsta högtidsperiod. Men hur ska en egentligen göra för att optimera sitt firande? Lundagårds Linn Langefors levererar sina bästa tips.

Valborg, eller siste april, som dagen är mer känd som i Lund, är snart här. Fågelsång. Folk. Fest. Stadsparken. För vissa är det en dag som föregås av rigorösa och noggranna förberedelser, medan andra väljer att ta dagen som den kommer. Oavsett om det är din första valborg i Lund, eller om du är en van stadsparksveteran, har Lundagård här tagit fram tio punkter för att lotsa dig igenom dagen och göra den så bra som möjligt.

 1. Location, location, location.

Valet av plats är a och o den här dagen. För den som älskar folksamlingar, fylla och flamsigheter är Stadsparken det självklara valet. Vill du ha en plats mitt i smeten gäller det att vara ute i god tid. Nu är det ju inte tillåtet att tälta i Stadsparken, men här tänker vi att man kan ta exempel från andra evenemang som kräver platsbokning och bilda kö utanför. Att köfesta är för övrigt också en upplevelse – om du inte tidigare testat är det dags att passa på.

 1. Planera dagen

För den som vill orka med både champagnefrukosten och nationsnatten är det viktigt att planera – aktiviteter så väl som vila. Vad är viktigast? Vad vill du helst göra? Skriv ner det i ett schema till dig själv. Gör din mobil till en mat- och sovklocka för att komma ihåg att både äta och vila. Att gå en timme tidigare från Stadsparken för att äta ”innan alla andra gör det” är smart. Sätter du dig på en strategiskt vald uteservering kan du också få se lämmeltåget från Stadsparken.

 1. Illustration: Ellen Gemback

  Drick!

Det är viktigt att komma ihåg att dricka. Även vatten. Kanske framför allt vatten. Andra former av vätska brukar utan större ansträngning slinka ner ändå. Kom ihåg att glasflaskor är förbjudna i Stadsparken.

 1. Ambulerande försäljning

Enligt Lunds kommuns ordningsföreskrifter är all ambulerande försäljning förbjuden, förutom försäljning av tryckta skrifter. Det är alltså inte tillåtet för dig att sälja brassestolen till sällskapet bredvid när du själv tröttnat på den – eller att ta med ett lager för att sälja till behövande. Begagnade böcker är dock tryckta skrifter, så dessa kan du riskfritt bära med dig. Kanske kan du tjäna en hacka på din gamla kurslitteratur?

 1. Solskydd

Inte för att vi har något emot en solkysst hud, men aprilsolen brukar oftast resultera i nyansen nykokt kräfta, så hjälp varandra med smörjan. ”Ursäkta, men har du solskydd?” är också en bra raggningsreplik, eftersom du visar ditt span vilken ansvarstagande person du är som bryr dig om skydd.

 1. Illustration: Ellen Gemback

  Inga dåliga kläder

Vi har hört den förut. Det finns inget dåligt väder. Kolla väderleksrapporten dagen innan så att du vet vad du kan förbereda dig på. Tänk också på att vädret är förrädiskt och att det blir kallt på kvällen (återigen: planering!). Ha en plan B för om det skulle bli hällregn.

 1. Du har inte roligare än du gör dig…

…men tänk på att alla kanske inte uppskattar din humor. Detta löser du genom antingen skaffa nya vänner eller ny humor. Det förstnämnda är det enklaste, och med 30 000 personer på samma ställe borde du kunna hitta någon att umgås med. Se bara till att skratta med dem, inte åt dem.

 1. Håll avstånd

Pandemin är över, men det går fortfarande att bli sjuk. Håll avstånd till personer du inte vill byta bakteriekultur med. Och håll avstånd till personer som inte vill byta bakteriekultur med dig. Nej betyder nej. 

 1. Håll kontakten

Ungefär 30 000 personer samlas i Stadsparken. Det innebär att det också finns ungefär 30 000 mobiltelefoner, vilket belastar nätet så pass att du inte ska räkna med att det går att ringa. Gör upp en plan för hur du ska hålla kontakten med dina kompisar, och hur ni ska hitta varandra igen om ni skulle komma ifrån varandra. Undvik dock röksignaler – det är inte tillåtet att elda hur som helst.

 1. Illustration: Ellen Gemback

  Transport

Även runt stationen är det mycket folk i rörelse under siste april, och bussar och tåg kommer att vara välbefolkade. Att cykla kan också vara krångligt. Cykeln måste stanna utanför Stadsparken, vilket medför att cykelställen snabbt blir fulla. (Och på tal om fylla: även cyklister kan dömas för rattfylleri). Vi rekommenderar att använda apostlahästarna, och att kolla upp alternativa färdvägar. Det händer mycket runt om i Lund, så vem vet vad du kan stöta på. Allt roligt händer trots allt inte i Stadsparken.

 1. Håll ut!

Tillhör du dem som inte är så förtjusta i den här dagen? (Ja, det finns faktiskt sådana också). Sätt dig en stund i utkanten av parken och förfasas över dagens ungdom. Ta med dig några likasinnade vänner och skratta åt spektaklet. Eller fly stan för en dag. Det går också, och blir garanterat lugnast. Gläd dig sedan åt att det är ett helt år tills spektaklet sätter i gång igen.