Vad ”Love is Blind: Sverige” kan lära oss om kärlek

- in Krönikor, Kulturkrönika

Efter många timmar av av avsnitt, Tiktok-klipp och Twitter-scrollande kanske du har funderat över dina prioriteringar när du väljer att följa en realityshow i stället för att ägna dig åt plugg. Men misströsta icke, även i det mest underhållande innehållet finns det värdefulla insikter att hämta. Så här på alla hjärtans dag utforskar Lundagårds kulturkrönikör Florencia Larrosa vad vi kan lära oss om kärlek från realityserien "Love is Blind: Sverige".

Amanda och Sergio

Det hela liknade en skräckhistoria, men till slut blev allt ändå okej. Även om jag fortfarande anser att Amanda förtjänar bättre, måste jag erkänna att Sergio blev lugnare ju mer tid han spenderade med henne. Kan det vara så att kärleken kan rädda vissa människor? Jag tycker att det är gammaldags att tänka så, men Amanda räddade kanske ändå Sergio. För det krävs otroligt mycket tålamod och äkta kärlek för att göra skillnad. Men du behöver inte vara Amanda. Det är också okej att ge personen numret till en psykolog och be den dra.

Emilia och Lucas

Han säger att han tycker om dig, att du är det bästa som har hänt i hans liv, att han ser en framtid med dig. Men så en dag blir allt för seriöst och han dumpar dig utan förklaring. Jag tänkte att detta var mer rimligt när man var 16-17 år, kanske när man precis hade börjat universitetet och fortfarande inte visste vilken studentnation som var bäst. Men snälla, du är en vuxen människa. Till er som befinner er i samma situation som Emilia: ni förtjänar mer. Det är inte ert fel att den andra parten inte vet vad hen håller på med. Hen kommer förmodligen ångra sig, framför allt om hen gör bort sig på Netflix.

Krisse-Ly och Rasmus

Till och med det perfekta paret behöver anstränga sig för att få det att funka. Det har Krisse-Ly och Rasmus förstått, och de gjorde allt för att hålla ihop efter programmet. Jag tycker att man kan lära sig något vettigt av de två: kärleken behöver inte vara komplicerad, men livet brukar vara det, så ibland behöver man hjälp. Om du och din partner går igenom något extra jobbigt kan det kanske vara dags att hitta någon som kan hjälpa er lösa era problem. Det är okej att gå till terapi.

Meira och Oskar

Han är från svensk övre medelklass, hon från en invandrarfamilj i förorten. Ändå blev de kära i varandra. Ibland behöver vi inte hitta vår perfekta ”andra hälft”, utan snarare någon som vill förstå oss och som anstränger sig för att vara perfekt för oss. Det är som George Orwell skrev i 1984: ”Perhaps one did not want to be loved so much as to be understood.” Du kanske behöver någon som vill sätta sig i dina skor och lära sig din favoritdans, eller som laddar ner Duolingo för din skull. Vem vet, vi borde kanske alla leta efter en Oskar för att glädja våra liv. Eller en Meira, hon kämpade också mot sina egna fördomar.

Catja och Christofer

Mitt hjärtas fröjd och eviga… Nej. Jag orkar inte. Det var gulligt de första gångerna, men sluta. ”Love bombing” är faktiskt något allvarligt, och det har ingenting med kärlek att göra. Det visar bara ens egna osäkerheter och det är en varningssignal i sig. Så avsluta inte meningen utan börja i stället jobba på dig själv. Och du, Catja, du får säga till att det räcker nu. Bara för att personen du dejtar är snäll betyder det inte att du behöver bli kär i den. Låt honom träffa sin eviga längtan – långt ifrån dig.