Emma Wiesner (C): Utesluter inte att skicka soldater till Ukraina

- in Intervju, Nyheter, Politik

Det är intensiva dagar för Centerpartiets toppkandidat, Emma Wiesner. Resor, utfrågningar, debatter.
– I morgon ska vi till Ukraina, berättar hon när Lundagård får komma på besök till partilokalen på Stora Södergatan i Lund.

Politikerns bråda vardag är inget nytt för Emma Wiesner. Hon har suttit i Europaparlamentet sedan 2021, då hon övertog den före detta kollegan Fredrick Federleys stol. Sedan dess har hon dessutom hunnit med att kandidera till partiledarposten, då Annie Lööf meddelade sin avgång efter riksdagsvalet 2022.

Vem är Emma Wiesner?

+

Namn: Emma Christina Wiesner.

Ålder: 31.

Bor: Bryssel, Stockholm och Fagersta.

Familj: Sambo i Stockholm.

Utbildning: Civilingenjör i energi.

Lund eller Uppsala? Uppsala.

Detta driver mig: Att sänka utsläppen.

Nu reser hon land och rike runt och ber väljarna om förnyat förtroende – att få stanna i Bryssel i fem år till. Turen har kommit till ett stekhett Lund, som liksom många andra städer i Sverige är fullt av valstugor och affischer. Centerpartiets budskap inför valet är kort och enkelt: Håll gränsen!

– Det är helt avgörande att Ukraina vinner kriget, säger Emma Wiesner.

– Om man gör ett tankeexperiment: Vi går och lägger oss i kväll och så vinner Ryssland under natten. Vad är det för Europa vi skulle vakna upp till då? Det är ett samhälle som skulle se fundamentalt annorlunda ut, också för Sverige.

Men Ukraina kan ju trots allt förlora. Finns det någon plan om Ryssland vinner kriget?

– Jag tycker inte att det är vad politiken ska fokusera på i det här läget. Fullt fokus måste vara på att Ukraina ska vinna kriget. Att prata om gränserna för stödet till Ukraina, det spär på narrativet som Putin vill ha.

Emma Wiesner anser att det inte bör finnas några begränsningar
för stödet till Ukraina. Foto: Justinas Smertinas

Har ert stöd till Ukraina någon övre gräns? 

– Vi tycker inte att politiken ska prata om gränser för stödet till Ukraina, vi måste göra allt vi kan.

Mycket tyder på att Ryssland har satt i gång ytterligare en offensiv mot Ukraina, med staden Charkiv som huvudmål. Artilleripjäser regnar över stadens civilbefolkning och från andra sidan Atlanten anländer stödpaketet i små portioner.

Vapen och pengar är på väg. Men samtidigt har landets president Zelenskyj nyligen undertecknat en mobiliseringslag, som bland annat innebär att även inlåsta fångar ska kunna skickas till fronten. Många av de ukrainska soldaterna har stridit outtröttligt i två år och är utmattade. Risken är stor för att den långsamma mobiliseringen kan stå Ukraina dyrt, skriver DN:s korrespondent Anna-Lena Laurén.

Hade du varit öppen för att EU skulle bidra med militär förmåga?

– Vi har inte diskuterat det i dagsläget, säger Emma Wiesner och fortsätter:

– Men jag tror att det blir ett logiskt nästa steg att också fundera på hur vi kan hjälpa till vid fronten och på plats. Men fokus just nu är att leverera vapensystem och luftvärnssystem.

Ni utesluter inte att bidra även med soldater?

– Jag utesluter inte det.

Förra EU-valet år 2019 gjorde Centerpartiet sitt bästa val någonsin och fick 10,8 procent av rösterna. Mycket tyder dock på att det kommer gå sämre den här gången. Enligt många opinionsundersökningar ligger partiet och balanserar kring fyraprocentsspärren. Men Emma Wiesner låter sig inte oroas, utan menar att partiet är ett slutspurtsparti.

Varför går det än så länge så dåligt för er?

– Vi har historiskt alltid legat lågt i början av en valrörelse, sedan är vi duktiga på att göra valrörelsen. Förra valet hade vi siffror i den här storleken 18 dagar innan – jag tror vi hade runt fyra procent då – så vi ligger ungefär där vi brukar ligga.

Emma Wiesner är optimistisk och pratglad när Lundagård träffar henne. Liksom i Ukrainakriget vill hon inte måla fan på väggen. Men vad har då Centerpartiet att erbjuda som ingen annan har?

I exempelvis Aftonbladets valkompass har Centerpartiet ingen egen ståndpunkt i någon av de 25 frågorna. I 20 av dem har partiet exakt samma ståndpunkt som Socialdemokraterna eller Miljöpartiet.

När Lundagård frågar vad Centerpartiet har som inget annat parti har, är det som att vrida på en vattenkran.

– Jag är den enda svensken som sitter i fiskeutskottet, jag är en av två svenskar som sitter i jordbruksutskottet. Jag är civilingenjör, så jag är den politiker som rankas högst i rankingen ’’mäktigast i hållbarhetssverige’’, som har gjort mest i klimat- och hållbarhetsfrågor den här mandatperioden.

Och så vidare, låter Emma Wiesner förstå. Hon är dock inte förvånad över att partiet inte direkt sticker ut.

– Vi har ju en politik som ligger i mitten, säger hon och fortsätter:

– Vi förhandlar och hittar politiska lösningar mellan höger och vänster och försöker ta ansvar för Sverige och Europa.

Likheterna mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna återfinns även i valmanifesten, och dessutom i valets, enligt Emma Wiesner, viktigaste fråga: Klimatet.

– Det är för att Socialdemokraternas klimatpolitik är väldigt övergripande och svepande medan vi är mycket mer konkreta. Vi föreslår en lång rad nya sakpolitiska förslag för att stärka klimatarbetet medan Socialdemokraterna pratar om sänkta utsläpp och annat fluffigt, säger Emma Wiesner.

Emma Wiesner är kritisk inte bara mot Socialdemokraterna utan även Sveriges regering.

’’EU behövs – inte minst nu när vi har en regering i Sverige som ökar utsläppen och försenar klimatarbetet.’’ 

Så skriver Centerpartiet på sin hemsida, vars toppkandidat menar att regeringen har ett ansvar att presentera alternativ för att inte missa EU:s klimatmål.

Att utsläppen ökar, och kommer öka i Sverige, beror till största del på att regeringen sänkte reduktionsplikten från och med den 1 januari 2024, menar Emma Wiesner. Denna åtgärd var något som inte minst Sverigedemokraterna och Moderaterna gick till val på.

”Det största problemet med klimatpolitiken just nu är att det är för dyrt för vanligt folk att vara med att ställa om”, säger Emma Wiesner. Foto: Justinas Smertinas

Det är trots allt något som folket har röstat på och ville ha. Vad tänker du om det?

– 75 procent av det svenska folket vill att Sverige ska nå sina klimatmål och folk har ju röstat på partier som sagt att de står bakom Sveriges klimatmål. Inget av regeringspartierna förutom Sverigedemokraterna var väl egentligen kritiska till Sveriges klimatmål, säger Emma Wiesner.

Hon menar också att regeringen har ett ansvar att ersätta den sänkta reduktionsplikten med något annat styrmedel.

– Jag tror att väldigt få svenskar förstod att det man röstade på när man röstade på Tidö-partierna var missade klimatmål. Om man tar bort ett styrmedel, då får man väl ersätta det med något annat.

Hur ser du på möjligheten att få med ’’vanligt folk’’ på klimatomställningen, om den till stor del styrs från Bryssel? 

– Det största problemet med klimatpolitiken just nu är att det är för dyrt för vanligt folk att vara med att ställa om.

Centerpartiet föreslår på grund av detta två saker, berättar Emma Wiesner:

– Dels att man lägger de kostnadsdrivande styrmedlen på industrin, så att det är industrin som fattar smarta miljöval och tar fram nya produkter och innovationer. Nummer två är att man måste underlätta för vanligt folk att vara med, och då måste man jobba med incitament. Där föreslår Centerpartiet att vi både ska ha en folkbonus och en grön check.

Vad är en folkbonus och en grön check?

+

Folkbonusen ska ligga på upp till 50 000 kronor per bil, upp till halva försäljningspriset. Den ska gälla nya och begagnade elbilar, laddhybrider, biogasbilar och etanolbilar med ett pris på högst 450 000 kronor.

Den nya gröna checken innebär att hushållen får återbetalning på priset på koldioxid. Den skulle kunna gå att använda för klimatinvesteringar som att exempelvis byggandet av solpaneler, ytterligare finansiering för att byta till en miljöbil, tanka biobränsle eller för att köpa kollektivtrafikkort.

Källa: Centerpartiets hemsida

I många svenska studentstäder pågår just nu propalestinska demonstrationer. Ett stenkast från Centerpartiets partilokal, i parken Lundagård, står en mängd tält uppsatta. Demonstranterna kräver att Lunds universitet bryter alla former av samarbeten med Israel.

Bör EU utöva påtryckningar på Israel?

– Absolut. Jag tycker att EU har varit alldeles för svaga mot Israel.

Hon nämner att Hamas måste släppa gisslan, men menar samtidigt att Israels rätt att försvara sig inte är förbehållslös.

– Att försvara sig mot Hamas är inte ett carte blanche att begå vidrigheter mot civilbefolkningen.

Vad ska göras konkret?

– Jag tror att man måste markera hårdare både politiskt, men även i termer av konsekvenser för Israel…

Pratar vi sanktioner?

– Ja. Men vad kan jag inte svara på i det här läget.