Året med Lundagård

Läsåret 2023/2024 är till ända. Men vad har egentligen hänt, mer än tentastress och uppsatsinlämningar? Lundagårds redaktörer är här för att påminna dig om de viktigaste händelserna, scoopen och ögonblicken som präglade året.

Macronafton

Vad målet med besöket var förblir höljt i dunkel, men med pompa och ståt (och ett enormt säkerhetsentourage) intog ändå Frankrikes president Emmanuel Macron den röda fåtöljen på Studentafton. Åt han, per tradition, pyttipanna med bearnaisesås? Ingen vet säkert. Klart är i alla fall att han, något förvirrad, fick stämma in i studentikos allsång till ”Les Champs-Elysées”.

Sökes: Parranskylt

Foto: Johanna Nilsson.

Årets kanske mest plojiga nyhet måste vara historien om Parentesens röda skylt som plötsligt fick ben och tog till flykten (enligt uppgift som en del av ett studentupptåg). Ungefär en månad efter försvinnandet senare kunde AF Bostäder ge det glädjande beskedet: Skylten är återfunnen och tillbaka på sin rättmätiga plats – vid rätt bostadsområde. Pju!

Flyg, fluga, flyg

I februari gjorde Lundagård en genomgång av universitetets flygresor. Resultatet: Det flygs en hejdundrande massa! Lunds universitets koldioxidutsläpp från tjänsteresor 2023 är jämförbara med 4 000 Thailandsresor tur och retur. Tur att majoriteten inte åkte på solsemester till varmare breddgrader – utan på konferens i typ Michigan. Akademiker, ni vet.  

Vera Svahn

Knark på nationerna

Nationerna profilerar sig med sitt arbete mot narkotika. Trots det kunde Lundagårds reportrar ta med sig en specialdesignad våtservett och hitta spår av kokain på 9 av 13 nationstoaletter. Det visar på något mer än bara det faktum att studenter tar droger i Lund – det visar på vilken enorm omfattning en enda drog har i studentlivet. 

Tältprotester

Foto: Johanna Nilsson.

Det började i USA, men har spridit sig över hela studentvärlden, däribland Lund. I början av maj sattes de första tälten upp utanför rektorns kontor och sedan dess har lägret växt till att nästan bli ett eget litet samhälle. Aktionen, tillsammans med bland annat Studentafton med Ulf Kristersson, har dessutom prövat lundabornas åsikter om civil olydnad. 

Malmborgsderbyt

Oavsett om du följer curling-DM i Grums eller aldrig hört talas om Carolina Klüft – bör du läsa om Lunds kanske mest prestigefyllda kamp. Nederlagstippade Göteborgs nation (där alla bar 15 på ryggen – det var ju billigare så) ställs mot storebror Malmö i en fotbollsmatch som hade allt från bengaler till dramatik likt en sportdokumentär på Netflix.

Elmer Rikner

Förskingrings-gate

En tidigare nationsaktiv ställdes inför rätta och plötsligt vändes hela nyhetssveriges blickar mot Lunds studentliv. När Lundagård fortsatte gräva i fallet hittade vi en skandal under skandalen. Inte bara handlade det om förskingring, utan plötsligt också om skattebrott! Men inget hade blivit gjort utan Malte Huitfeldts idoga murvelarbete. 

Medalj från kungen

Foto: Johanna Nilsson.

En briljant fransyska flyttade till Sverige för kärleken och för att mecka med lasrar. En karriär i forskningen och undervisningens tjänst senare fick Anne L’Huillier Nobelpriset i fysik. Inte nog med att hon var Lunds universitets första Nobelpristagare, hon blev också den femte kvinnan någonsin att vinna Nobelpriset i fysik. En veritabel lundaikon! 

Starkt om smärta

De artiklar som belyser underutforskade ämnen och problem är ofta de som slår an som mest. Så även fallet med Elsa Ivarssons reportage om vestibulit från nummer 1 2024. Trots att vulvasmärta är ett utbrett problem är kunskapen om vad som orsakar den fortfarande skral. Här kan journalistiken göra skillnad och bidra till både kunskap och representation.

Isak Aho Nyman